Ungaria cere de la Gazprom o majorare a livrărilor de gaze

  • 29 August 2022 16:30
Ungaria cere de la Gazprom o majorare a livrărilor de gaze

Ungaria va continua discuțiile cu Rusia privind majorarea livrărilor de gaze și se așteaptă să ajungă la un acord cu Gazprom privind creșterea aprovizionării de luna viitoare, a anunțat luni ministrul de Externe, Peter Szijjarto, transmite Reuters.

Szijjarto a făcut o deplasare neprevăzută la Moscova în iulie, pentru a discuta despre achiziționarea a 700 de milioane de metri cubi suplimentari de gaz, care să se adauge celor 4,5 miliarde livrate în fiecare an Budapestei înainte de conflictul din Ucraina.

Luna aceasta, Gazprom a început majorarea livrărilor de gaze către Ungaria, notează Agerpres. „Fie că ne place, fie că nu, vom continua discuțiile cu rușii privind majorarea livrărilor de gaze către Ungaria. Există o ofertă de creștere a aprovizionării, vom ajunge la un acord cu Gazprom în următoarele zile și vom semna un acord prin care vor fi majorate livrările zilnice”, a declarat Szijjarto.

Acesta nu a dat detalii privind volumele sau prețurile. La 1 august, Ungaria avea rezerve înmagazinate de 3,25 miliarde metri cubi de gaze, mai mult de 51% din capacitatea de stocare, conform datelor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei. Înaintea invadării Ucrainei, autoritățile de la Budapesta au semnat un acord cu Gazprom pe 15 ani privind livrarea a 4,5 miliarde metri cubi de gaze.

UE a început să pună în practică în această lună un plan vizând reducerea consumului de gaz cu 15%, pentru a face față creșterii necontrolate a prețurilor la energie provocate de invazia rusă în Ucraina. Luna trecută, premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că țara sa va aplica decizia Uniunii Europene privind reducerea consumului de gaze, deși nu este convenabilă. „Recunoaștem decizia, care ne este nefavorabilă, și ne vom strădui să o implementăm cu daune cât mai mici pentru noi”, a afirmat oficialul ungar.

Anterior, Ungaria susținuse prin ministrul de Externe, Peter Szijjarto, că acordul prin care statele Uniunii Europene au convenit să își scadă cu 15% consumul de gaze naturale este „o propunere nejustificabilă, inutilă, inaplicabilă și dăunătoare, care ignoră complet interesele naționale”. Partea ungară a fost singura care s-a opus planului adoptat de miniștrii europeni ai Energiei, cu toate că și alte țări membre ale UE au exprimat rezerve sau au fost exceptate de la măsurile de compensare a reducerii volumului de gaze livrat de Rusia. Ungaria cumpără din Rusia 65% din petrol și 85% din gazele naturale pe care le utilizează, ceea ce o face foarte vulnerabilă la actuala criză energetică.


Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
-1,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,63 m/s
Sat
2
Sun
0
Mon
-0
Tue
0
Wed
-0
Arhivă Radio Chișinău