Ungaria anunță că va permite tranzitul cerealelor din Ucraina

  • 20 Aprilie 2023 11:40
Ungaria anunță că va permite tranzitul cerealelor din Ucraina

Ungaria va permite în continuare tranzitul cerealelor din Ucraina, asigurându-se însă că plecarea acestor livrări se face „într-o manieră controlată”, a declarat miercuri seara ministrul ungar al Agriculturii, Istvan Nagy, la finalul discuțiilor care au avut loc la Bruxelles, transmite Agerpres.

Istvan Nagy a precizat că se poartă discuții cu privire la alte produse asupra cărora ar putea fi extinsă actuala interdicție de import, pe lângă grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui. Comisia Europeană a anunțat miercuri că va adopta, în regim de urgență, „măsuri preventive” la grâu, porumb, semințe de floarea soarelui și rapiță, ca urmare a unei plângeri comune formulate la finele lunii martie de Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

Această plângere a fost urmată, săptămâna trecută, de decizia Poloniei și Ungariei de a interzice unele importuri de produse agricole din Ucraina. Alte state din Europa de Est au anunțat că analizează și ele acțiuni similare.

„Pentru Ungaria, a meritat să adopte o acțiune fermă și să protejeze interesele fermierilor ungari”, a spus Istvan Nagy, făcând referire la interdicția adoptată de autoritățile de la Budapesta, adăugând că măsura a forțat Bruxellesul să acționeze.

CE: Doar tranzit pentru cerealele ucrainene Un oficial european a precizat că măsurile preventive adoptate de Executivul comunitar vor permite intrarea cerealelor din Ucraina în cele cinci țări est europene numai dacă sunt destinate a fi exportate spre alte state UE sau restul lumii.

Măsura va fi valabilă până la finele lunii iunie. Din cauza unor blocaje logistice și a distanțelor mai scurte, milioane de tone de cereale din Ucraina, care sunt mai ieftine decât cele produse în UE, ajung în țările vecine, reducând prețurile și vânzările pentru fermierii din aceste țări. În aceste condiții, au crescut nemulțumirile în rândul fermierilor din Europa Centrală și de Est cu privire la valul de importuri de cereale ieftine din Ucraina, scutite de taxe vamale până în luna iunie 2024.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău