Ungaria admite tensiuni cu Ucraina din cauza eliberării de pașapoarte ungare cetățenilor ucraineni de etnie maghiară

  • 28 Septembrie 2018 15:50
Ungaria admite tensiuni cu Ucraina din cauza eliberării de pașapoarte ungare cetățenilor ucraineni de etnie maghiară

Ministrul de externe ungar Peter Szijjartó a admis vineri existența unor tensiuni între țara sa și Ucraina din cauza eliberării de pașapoarte ungurești cetățenilor ucraineni de etnie maghiară într-una din localitățile de la granița dintre cele două țări, transmite EFE.

Într-un interviu acordat postului de televiziune rusesc Rossia-24, șeful diplomației ungare a declarat că țara sa nu a făcut nimic rău, după ce Kievul a amenințat cu expulzarea consulului Ungariei.

'Dacă Ucraina va ordona expulzarea consulului nostru, cu siguranță vom proceda în mod similar față de unul dintre consulii ucraineni. Datoria mea este să răspund cu măsuri simetrice la astfel de acțiuni, astfel de gesturi nu pot fi lăsate fără răspuns', a afirmat Szijjartó.

În opinia sa, nu există niciun motiv pentru care Ucraina l-ar putea declara persona non grata pe consulul ungar din Beregovo (Transcarpatia), reiterând că el 'nu a comis nicio infracțiune'.

La 20 septembrie, agenția ucraineană de presă (oficială) Ukrinform a publicat o înregistrare video cu o ceremonie la Consulatul Ungariei din Beregovo (oraș situat la frontiera dintre Ucraina și Ungaria), în cadrul căreia au fost înmânate pașapoarte ungurești unor etnici maghiari, care au depus jurământ de credință Ungariei, înregistrare în care se afirma că acestora li s-ar fi cerut să nu informeze autoritățile ucrainene în legătură cu obținerea dublei cetățenii.

Ucraina, care interzice dubla cetățenie, deși nu are prevăzute sancțiuni legale pentru cei care au primit-o, a declanșat o anchetă privind eliberarea de pașapoare ungare la Beregovo, iar ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimkin a amenințat cu expulzarea consulului Ungariei pentru ceea ce el consideră a fi 'o provocare pentru securitatea națională'.

În interviul pentru Rossia-24, Peter Szijjartó a declarat că 'dubla cetățenie este un lucru obișnuit în Europa', inclusiv în Ungaria și România.

Béregovo, care a făcut parte din Ungaria până în 1945, este situat în regiunea Transcarpatia și are aproximativ 24.000 de locuitori, în majoritate maghiari.

În august, Ucraina a protestat față de numirea unui 'comisar ministerial pentru Transcarpatia' de către Ungaria, fapt pe care Kievul l-a interpretat drept o ingerință în afacerile sale interne.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău