Ungaria a solicitat SUA să susțină proiectul Exxon din Marea Neagră

  • 07 Februarie 2019 18:00
Ungaria a solicitat SUA să susțină proiectul Exxon din Marea Neagră

Statele Unite ar putea ajuta Ungaria să își diversifice sursele de gaze naturale, încurajând ExxonMobil să continue dezvoltarea câmpului de gaze Domino-1 în Marea Neagră, a declarat ministrul de externe al Ungariei Peter Szijjarto, citat de Reuters.

Peter Szijjarto, a discutat despre diversificarea importurilor de gaze naturale din Ungaria cu secretarul american al energiei Rick Perry.

Ministerul ungar i-a cerut lui Perry să faciliteze demararea producției la Domino-1, perimetru controlat de Exxon și de OMV Petrom.

OMV Petrom a anunțat miercuri că mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiție în valoare de câteva miliarde în Marea Neagră, în parteneriat cu ExxonMobil. În toamana anului trecut, după apariția legii offshore, companiile au amânat luarea unei decizii privind investiția în proiectul din Marea Neagră pentru 2019. 

Exxon a declarat în ianuarie că evaluează proiectul, decizia asupra investiției ținând de factori care includ "condiții fiscale competitive și stabile pentru concesiunile offshore, pe durata acordurilor".

Directorul executiv al OMV, Rainer Seele, a declarat miercuri că societatea discută cu Guvernul român în legătură cu proiectul, care va costa un miliard de euro. 

Szijjarto a declarat că este în interesul Ungariei ca firmele să investească în exploatarea gazului, asfel încât Ungaria să aibă acces la această nouă sursă de energie.

Ungaria ar putea importa gazul prin intermediul unei conducte pe care România o construiește.

Ungaria importă cea mai mare parte a gazelor din Rusia, iar compania rusă Rosatom este implicată într-o extindere de 12,5 miliarde de euro a centralei nucleare Paks din Ungaria, principala sursă internă de energie electrică din țară.

Anul trecut, Ungaria a acceptat să cumpere 4 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia în 2020.

Sursa: Mediafax

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Wed
17
Thu
19
Fri
22
Sat
23
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău