Polonia: Donald Tusk acuză guvernul polonez că încearcă ieșirea din UE

  • 09 August 2022 19:16
Polonia: Donald Tusk acuză guvernul polonez că încearcă ieșirea din UE

Fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, de asemenea fost premier și în prezent lider al opoziției poloneze, a acuzat marți partidul conservator care conduce Polonia că dorește să scoată țara din UE, după ce liderul formațiunii de guvernământ Jaroslaw Kaczynski a amenințat Comisia Europeană cu represalii dacă nu va debloca PNRR-ul Poloniei, informează Agerpres.

Această încercare de a scoate Polonia din UE este făcută ''consistent și cu tenacitatea unui nebun'', a susținut Tusk marți într-un mesaj pe Twitter, citat de agenția DPA. ''Toți susținătorii UE trebuie să înțeleagă odată asta'', a indicat el.

Fostul premier liberal polonez s-a referit în aceste critici la remarci ale lui Kaczynski într-un interviu pe care acesta l-a acordat în weekend săptămânalului conservator polonez Sieci.

În acest interviu, liderul de facto al Poloniei a spus că dacă formațiunea sa, Partidul Lege și Justiție (PiS), va câștiga alegerile parlamentare, aceasta va trebui să regândească relațiile cu UE.

El a amenințat de asemenea Comisia Europeană cu represalii, cum ar fi blocarea prin veto a unor inițiative ale UE, acuzând această instituție de neseriozitate, după ce ea a cerut Varșoviei să dizolve camera disciplinară pentru judecători în schimbul aprobării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) polonez, lucru pe care guvernul polonez l-a făcut, dar cu toate acestea fondurile alocate Poloniei în acest plan sunt în continuare blocate de Comisia Europeană.

''A existat un acord, respectat de noi, dar încălcat de cealaltă parte (...) Dacă Comisia Europeană nu-și îndeplinește obligațiile față de Polonia, atunci noi nu mai avem niciun motiv să ne îndeplinim obligațiile față de UE'', a remarcat Jaroslaw Kaczynski în acel interviu, potrivit portalului notesfrompoland.com.

El a susținut de asemenea că există ''un plan germano-rus de a domina Europa'' și că opoziția condusă de Donald Tusk lucrează ''la ordine externe'' pentru ''a înrobi Polonia'', acuzându-l pe liderul opoziției că ''brutalizează viața publică'' prin atacurile la adresa formațiunii PiS.

''Am arătat maximum de bunăvoință'' față de UE, ''dar concesiile nu ajută'', așadar ''a sosit timpul să tragem concluziile'', a constatat Jaroslaw Kaczynski.

''Comisia (Europeană) încearcă să ne pună cu spatele la zid (...) Prin urmare, nu avem altă opțiune decât să ne scoatem toate armele din arsenal și să răspundem ochi pentru ochi'', inclusiv blocând prin veto politici ale UE, a amenințat el.

În urma disputelor cu Bruxellesul privind reformele judiciare aplicate de guvernul conservator de la Varșovia, acesta a ajuns în luna iunie la un acord cu Comisia Europeană ce prevede desființarea camerei disciplinară pentru judecători și aprobarea în schimb de către executivul comunitar a PNRR-ului polonez, programul european de relansare post-pandemie prin care Polonia poate accesa peste 35 de miliarde de euro.

Dar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat ulterior că dizolvarea acelei camere este ''un pas important'', însă nu suficient pentru a garanta independența judecătorilor polonezi, motiv pentru care Bruxellesul va menține blocate pentru Polonia fondurile din Mecanismul de redresare și reziliență al UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău