UNFPA avertizează asupra impactului devastator al războiului asupra femeilor și fetelor

  • 24 Februarie 2023 16:49
UNFPA avertizează asupra impactului devastator al războiului asupra femeilor și fetelor

La un an de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) – agenția Națiunilor Unite pentru sănătatea sexuală și reproductivă avertizează asupra impactului devastator al războiului asupra femeilor și fetelor. Ele reprezintă peste 60% dintre persoanele refugiate care vin în Republica Moldova. Potrivit UNFPA, atacurile asupra spitalelor, drumurilor și infrastructurii energetice au provocat pene de curent pe scară largă și au perturbat serviciile de bază în Ucraina. Aproximativ 195 de mii de copii s-au născut în Ucraina în 2022 pe fonul haosului războiului. Multe din viitoarele mame au fost forțate să nască în subsoluri și adăposturi antiaeriene. Pentru mii de femei însărcinate care nu au acces la servicii esențiale momentul nașterii este însoțit de pericole suplimentare, transmite IPN.

Directoarea executivă UNFPA, Natalia Kanem, a declarat că fiecare femeie și fată trebuie să aibă acces la servicii de protecție și sănătate sexuală și reproductivă. Acestea nu sunt luxuri pe timp de pace, sunt esențiale pe timp de război și salvează vieți. „Femeile și fetele ucrainene au demonstrat o rezistență remarcabilă, iar una din prioritățile UNFPA este accesul la serviciile și sprijinul esențial de care au nevoie, mai ales pentru femeile însărcinate și pentru supraviețuitoarele violenței sexuale și a altor forme de violență”, a notat Natalia Kanem.

Cu sprijinul partenerilor, UNFPA furnizează servicii de sănătate reproductivă în toată Ucraina, inclusiv în zonele apropiate de linia frontului, precum și în Republica Moldova. Peste o treime din toate nașterile din Ucraina, aproximativ 68 500 în anul 2022 – s-au produs la una dintre cele 51 de maternități susținute de UNFPA. În Republica Moldova, peste 15 mii de femei refugiate și băștinașe au născut în condiții mai sigure datorită celor șapte maternități și a unităților de terapie intensivă pentru mamă și nou-născut dotate de UNFPA Moldova în cele 365 de zile de război.

Războiul și strămutările în masă pe care le-a provocat acesta au crescut riscurile violenței sexuale. Ca parte a răspunsului la criză, prin intermediul serviciilor de protecție susținute de UNFPA în Ucraina pe parcursul ultimului an, peste 120 de mii de persoane au primit asistență și informații privind prevenirea violenței în bază de gen. La fel, prin intermediul Spațiilor Sigure, UNFPA oferă asistență pentru femeile și fetele care fug din calea războiului atât în țara de origine, cât și în cele de destinație. În Republica Moldova peste 20 mii de fete și femei au beneficiat de suport și servicii specializate în cele 28 de Spații Sigure create. 

În 2023, UNFPA are nevoie de 99 de milioane de dolari pentru a oferi servicii de sănătate reproductivă și protecție în Ucraina, Republica Moldova și alte țări vecine care găzduiesc refugiați. Fondul solicită statelor membre și donatorilor să susțină și să sporească finanțarea în acest scop.

Reprezentantă rezidentă UNFPA în Republica Moldova, Nigina Abaszada, a declarat că UNFPA va continua să investească în consolidarea sistemului național de sănătate reproductivă și de protecție socială, asigurându-se că toate femeile sunt tratate cu demnitate în această perioadă dificilă de criză și au acces la servicii de bază care salvează vieți.

În ultimul an, aproape o treime din populația Ucrainei sau aproximativ 14 milioane de persoane au fost forțate să-și părăsească locuințele. Potrivit UNFPA, circa 10 milioane de persoane din Ucraina sunt expuse unui risc major sau suferă deja de stres acut, anxietate, depresie și stres post-traumatic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău