UNESCO | Opt candidați se află în cursa pentru șefia organizației

  • 05 Octombrie 2017 08:45
UNESCO | Opt candidați se află în cursa pentru șefia organizației

Opt candidați, nominalizați de țările lor, majoritatea din lumea arabă, se află în cursa pentru șefia UNESCO, informează news.ro.

Polad Bülbüloglu, din Azerbaidjan, s-a născut în 1945, și este muzician, funcționar și om politic. Cântăreț și compozitor popular în epoca sovietică, actor în mai multe filme, Bülbüloglu a fost ministru al Culturii între anii 1988 și 2005 și ambasador al Azerbaidjanului în Rusia din ianuarie 2006. El se bazează pe o experiență solidă în gestionarea crizelor, fiind nevoit să facă față crizelor financiare repetate după destrămarea URSS în 1991. "Este o personalitate creativă care va aduce o contribuție particulară" la UNESCO", dacă este ales, asigură actualul ministru al Culturii, Abulfaz Garayev.

Qian Tang (Tang Qian în limba chineză), în vârstă de 66 de ani, este specialist în educație și a petrecut deja aproape un sfert de secol la UNESCO. Și-a început cariera în învățământ în anii 1970, deținând diferite posturi în administrația chineză. Angajat al ambasadei Chinei în Canada, el a ales să se întoarcă la finalul anului 1989 la Pekin pentru a fi ministru al Educației, la câteva luni de la represiunea sângeroasă din Piața Tiananmen. El deține și un titlu de doctor în biologie și un master în fiziologia sportului obținute în Canada. 

Egiptul este reprezentat de Moushira Khattab, născută în 1944, fost ministru și ambasador, este doctor în drept internațional pentru drepturile omului, susținătoare a educației, mai ales a fetelor, luptând pentru protejarea femeilor, a copiilor, împotriva mutilării femeilor. Imaginea sa este cea a unei activiste pentru drepturile omului și un exemplu de emancipare a femeii arabe. Candidatura sa este percepută de unii ca o voință a Egiptului de a-și redefini imaginea pe scena internațională. Fostă ambasadoare, ea a fost și ministru adjunct al Afacerilor externe însărcinat cu afacerile culturale internaționale. 

Franța o are drept candidată pe Audrey Azoulay, în vârstă de 45 de ani, care a fost ministru al Culturii în mandatul fostului președinte François Hollande. Ea a lucrat la Centrul Național al Cinematografiei (director financiar, apoi numărul doi) și ministru al Culturii. Fiica lui André Azoulay, consilier al regelui Marocului, ea deține o diplomă ENA, care formează elitele administrației franceze. 

Irakul l-a nominalizat pe Saleh Mahdi Al-Hasnawi, fost ministru al Sănătății, născut în 1960, profesor, consultant în psihiatrie, expert în sănătate publică și deputat din 2010. El este interesat de sănătatea mintală a copiilor. În acest sens, el a declarat că a lansat o inițiativă pentru readaptarea psihologică a copiilor victimelor grupării Stat islamic, în colaborare cu ministerul irakian al Sănătății și Organizația Mondială a Sănătății. 

Vera El Khoury Lacoeuilhe din Liban, consilier al ministrului Culturii din 2016, are mai mult de 20 de ani de experiență la UNESCO și în mai multe organizații internaționale. Absolventă a Universității Americane din Beirut și a Universității din New York, ea predă în prezent dreptul internațional la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne.

Hamad Bin Abdulaziz Al-Kawari, în vârstă de 69 de ani, din Qatar, are o lungă carieră diplomatică care l-a condus către posturi de ambasador în Siria, în Franța, în Statele Unite, și la UNESCO. Fost ministru al Culturii, Artelor și Patrimoniului, este din 2016 consilier la palatul regal. A studiat la Sorbona, și are o diplomă în filosofie politică. 

Pham Sanh Chau, născut în 1961, a crescut în Orientul Mijlociu, este absolvent al mai multor universități internaționale, a deținut funcții în ministerul Afacerilor externe din Vietnam și posturi diplomatice. El este ambasador și preprezentant special al prim-ministrului din Vietnam pe lângă UNESCO din 2016. Din 1999, el a deținut primele funcții pe lângă ONU atât ca ambasador cât și ca delegat permanent al Vietnamului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:6,69 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău