UNESCO a adoptat primul text global care reglementează inteligența artificială

  • 25 Noiembrie 2021 16:28
UNESCO a adoptat primul text global care reglementează inteligența artificială

UNESCO a anunțat joi că a adoptat primul text global despre etica din domeniul inteligenței artificiale (AI) cu scopul de a reglementa aceste tehnologii revoluționare, care includ riscuri fundamentale pentru societățile umane în pofida numeroaselor avantaje și progrese științifice pe care le generează, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Tehnologiile AI pot să aducă mari servicii omenirii și toate țările pot să beneficieze de pe urma lor, dar ele generează, de asemenea, îngrijorări etice fundamentale", se afirmă în preambulul acestei recomandări de 28 de pagini, ratificată de cele 193 de state membre ale UNESCO.

"Există necesitatea de a asigura transparența și înțelegerea funcționării algoritmilor și a datelor pe baza cărora aceștia au fost antrenați", întrucât ei pot avea o influență asupra "drepturilor omului și libertăților fundamentale, egalității dintre sexe, democrației", precizează UNESCO.

Aproape absentă la începutul acestui mileniu, inteligența artificială a pătruns treptat în viețile noastre: ea decide știrile pe care le citim pe telefoanele mobile, filmele care ne sunt propuse în streaming, traseele monitorizate prin sisteme de ghidare pe care le urmăm în trafic.

Însă algoritmii care îi permit să funcționeze au fost deturnați uneori și în scopuri abuzive în ultimii ani, ilustrând astfel pericolele generate de AI.

Facebook s-a aflat în centrul mai multor scandaluri. Cabinetul britanic Cambridge Analytica a fost acuzat că a deturnat datele gigantului american pentru a obține o influență politică asupra referendumului prin care Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană (Brexit) și a alegerilor în urma cărora Donald Trump a devenit președinte al Statelor Unite.

Mai recent, Facebook a fost acuzată că polarizează societățile umane, distribuind în exces conținuturi extremiste și conspiraționiste.

Rezultat al unei munci care a început în 2018, recomandarea UNESCO evidențiază valorile organizației - "Respectarea, protejarea și promovarea drepturilor omului", "diversitate și incluziune", promovarea "societăților pacifiste" și apărarea mediului -, pe care statele sale membre se angajează să le respecte.

Noul text prezintă, de asemenea, acțiuni pe care statele semnatare vor trebui să le realizeze, în special implementarea unui instrument legislativ pentru a reglementa și a supraveghea AI, "asigurarea unei securități totale pentru datele personale sensibile" și educarea populațiilor în legătură cu acest subiect.

Rusia, China și Iran, state acuzate cu regularitate că încalcă drepturile omului, au semnat acest text, care, așa cum recunoaște UNESCO, este "un dispozitiv incitativ", fără posibilitatea unor sancțiuni. Statele Unite și Israel, foarte active în domeniul noilor tehnologii, nu fac parte din UNESCO. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău