Unele entități vor fi obligate să publice pe pagina web suma totală a plăților salariale achitate conducătorului

  • 27 Februarie 10:10
Unele entități vor fi obligate să publice pe pagina web suma totală a plăților salariale achitate conducătorului

În cazul întreprinderilor de stat, municipale, societăților pe acțiuni cu capital integral sau majoritar de stat, entităților monopoliste și a autorităților și instituțiilor publice, inclusiv care beneficiază de subvenții/subsidii de la buget, cuantumul salariului suplimentar plătit din fondul de salarizare nu va putea depăși 120% (în prezent – 100%) din salariul de funcție al angajatului, iar pentru personalul care realizează nemijlocit activități informatice și în tehnologia informației, cuantumul salariului suplimentar nu va depăși 150% din salariul de funcție a angajatului, scrie monitorul.fisc.md.

Pe agenda ședinței secretarilor de stat a fost inclus proiectul modificărilor și completărilor la Hotărârea cu privire la salarizarea angajaților din unitățile cu autonomie financiară, elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, scrie Bizlaw.md.

Astfel, în condițiile aprobării proiectului în redacția propusă, intervalul pentru stabilirea salariilor tarifare/de funcție calculat angajaților din unitățile cu autonomie financiară cu aplicarea coeficientul de complexitate pe tipuri de lucrări și ramuri ale economiei naționale cu valoarea 1,00, stabilit în Anexa nr. 4 la HG nr. 743/2002, se va reexamina anual și la fiecare modificare a salariului minim pe țară.

Se propune și concretizarea componentelor salariale ce nu vor fi incluse în cuantumul total limitat al conducătorului ÎS, ÎM sau SA cu capital integral sau majoritar de stat și ale entităților monopoliste, precum și ale conducătorilor autorităților și instituțiilor publice la autogestiune. Respectiv, redacția pct. 53 a fost revăzută, fiind concretizată modalitatea după care se va calcula salariul mediu lunar în ansamblu pe unitate.

Proiectul prevede modificări în partea clarificării limitărilor mărimii cumulate a premiilor și a plăților cu caracter unic, acordate pe parcursul unui an conducătorilor entităților și cuantumului maxim al premiului anual/recompensei anuale acordate în condițiile art. 138 din Codul muncii pentru rezultatele activității economico-financiare, care, odată cu intrarea noilor reglementări în vigoare, nu va putea depăși 50% din salariul de funcție lunar al conducătorului.

Se propune și acordarea garanțiilor prin achitarea angajatului a diferenței de salariu în cazul în care salariul tarifar sau de funcție lunar al acestuia este mai mic decât salariul tarifar sau de funcție lunar, calculat anterior intrării în vigoare a HG nr. 874/2022, până la cuantumul salariului tarifar sau de funcție lunar existent înainte de intrarea acestuia în vigoare și atât timp, cât această situație se va menține. Prevederea va asigura că venitul angajaților nu scade în urma modificărilor operate în anul 2022, risc semnalat de unele unități vizate de proiectul respectiv.

Concomitent, pentru sporirea transparenței în salarizarea conducătorilor și adjuncților autorităților și instituțiilor publice la autogestiune, se propune introducerea obligativității de publicare pe pagina web a entității și a fondatorului a sumei totale pe anul precedent a plăților salariale (salariul de funcție, salariul suplimentar și plățile cu caracter de stimulare și compensare) încasate de aceștia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
24,24
Nori împrăștiați
Umiditate:43 %
Vint:4,63 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
15
Arhivă Radio Chișinău