Unele companii ar putea părăsi Germania dacă nu va fi atrasă forță de muncă specializată, avertizează Angela Merkel

  • 14 Decembrie 2019 15:15
Unele companii ar putea părăsi Germania dacă nu va fi atrasă forță de muncă specializată, avertizează Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat sâmbătă asupra riscului delocalizării unor companii către alte țări dacă Germania nu va reuși să atragă lucrători calificați atât din statele Uniunii Europene cât și din țări din afara blocului comunitar, consemnează agențiile EFE și DPA, preluat de Agerpres.

Dacă în urmă cu 15 ani problema Germania era șomajul ridicat, circa cinci milioane de germani neavând atunci loc de muncă, acum problema este insuficiența forței de muncă specializate, a subliniat Merkel într-o înregistrare video. Prin urmare, dacă Germania nu face eforturi pentru a găsi soluții în fața deficitului forței de muncă, atunci ''companiile vor fi tentate să emigreze, și desigur este ceva ce nu ne dorim'', a insistat ea.

Merkel a explicat în continuare strategia guvernului ei la acest capitol. Astfel, se căuta în primul rând valorificarea deplină a potențialului forței de muncă interne, prin stimularea unui acces adecvat la formare profesională. Se vor studia de asemenea modalități de ameliorare a condițiilor de muncă pentru a atrage și alți lucrători din statele UE, pe lângă cei aproximativ 2,5 milioane de cetățeni comunitari care sunt angajați în prezent în Germania.

În cadrul acestui demers al atragerii forței de muncă guvernul de la Berlin se va întâlni luni cu asociații profesionale pentru a discuta în principal despre modalitățile de implementare rapidă a legii privind imigrația lucrătorilor calificați (Skilled Workers Immigration Act), aflată încă în stadiul de proiect legislativ.

Obiectivul acestei legi, care ar urma să intre în vigoare pe 1 martie 2020, este să faciliteze venirea și stabilirea în Germania a lucrătorilor calificați din statele care nu fac parte din UE și prin urmare nu beneficiază de libertatea de circulație a forței de muncă.

Printre măsurile prevăzute de această lege se numără examinarea accelerată a solicitărilor de acordare a vizei de lucru, precum și facilitarea acțiunilor de recrutare a forței de muncă întreprinse de companiile germane. O altă măsură prevede subvenționarea cursurilor de limba germană chiar în țările de origine ale potențialilor viitori imigranți în Germania. De asemenea, Oficiul Federal al Forței de Muncă va avea sarcina să joace un rol mai activ și să coopereze cu state terțe pentru a căuta lucrători, sprijinind astfel eforturile întreprinderilor mici și mijlocii germane de a găsi angajații de care au nevoie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău