Unde vor să învețe absolvenții liceelor din Chișinău? (Revista presei)

  • 31 Mai 2016 10:58
Unde vor să învețe absolvenții liceelor din Chișinău? (Revista presei)

Revista presei din 31 mai 2016

Timpul a aflat unde vor să învețe absolvenții liceelor din Chișinău? Majoritatea vor să meargă la studii în țări europene, iar facultățile din Republica Moldova sunt varianta de rezervă.

REPUBLICA MOLDOVA NU POATE FI NICIODATĂ UN STAT NORMAL, care să asigure cele necesare fiilor ei, susține unionistul George Simion în Timpul.  A spune DA Unirii în 2018 înseamnă viitor la tine acasă, în care piața internă ar fi de 24 milioane de locuitori, în care agricultura s-ar completa cu industria, în care fiecare ar avea cetățenie europeană și condiții de muncă normale, explică autorul.

Făcând o comparație cu România, scriitorul Vasile Gârneț scrie în Ziarul Național că își dorește și în Republica Moldova o altă clasă politică – onestă, competentă, curajoasă, dedicată interesului public, nu jocurilor de culise și chiverniselii personale pe spinarea cetățeanului. Totodată, autorul se întreabă de unde să-i luăm pe acești noi politicieni? În lipsa unei mari voințe naționale a moldovenilor nimic nu se poate realiza. Vrem o altă clasă politică – să o găsim, să o formăm, să o creștem. Din oameni care s-au ridicat pe propriile picioare, care au dat dovadă de viziune, altruism și profesionalism, de capacități organizatorice și de integritate, opunându-se pe față statului captiv. Pe scurt: oameni cu valori și idealuri, nu doar cu „interese pragmatice”, care înseamnă bine pentru ei și dezastru pentru țară, scrie Ziarul Național.

Schimbarea sistemică trebuie înlocuită cu schimbarea sistemului, scrie același Ziar.  ”Ce înseamnă asta – TOȚI afară din sistem! Fără excepții. Chiar dacă vor suferi și oameni nevinovați. Dar altfel nu se poate. Deja nu se poate. Apoi sistemul selectat și completat din nou, prin sita deasă a unui concurs onest și transparent”, scrie Ziarul Național.

Evenimentul Zilei îl citează pe vicepreședintele PLDM, Vadim Pistrinciuc, care a declarat în cadrul unei emisiuni TV, că  PLDM discută cu Platforma DA, PAS și PPEM pentru a găsi un candidat comun la alegerile prezidențiale. El a afirmat că  deocamdată, nu s-a ajuns la o înțelegere. Există opțiuni diferite”, a precizat fruntașul liberal democrat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău