Unde putem vedea eclipsa totală de soare de luni, 8 aprilie

  • 07 Aprilie 16:10
Unde putem vedea eclipsa totală de soare de luni, 8 aprilie

Pasionații de astronomie și nu numai din întreaga lume se vor putea bucura luni de un eveniment cu adevărat special, o eclipsă totală de soare.

Chiar dacă eclipsa va fi vizibilă direct doar de pe continentul nord-american întrucât ea va fi transmisă livestream de numeroase organizații de știință și instituții astronomice, după cum arată Smitshonian Magazine.

Evenimentul e cu atât mai așteptat întrucât următoarea eclipsă totală de Soare va fi vizibilă în SUA abia în 2044 iar la noi în România pe 3 septembrie 2081, când probabil majoritatea dintre noi nu vom mai fi prin preajmă să o putem observa direct, scrie Hotnews.

În plus maximul eclipsei va fi de 4 minute și 28 de secunde, semnificativ peste cea din 2017 sau cea din 1999, care a putut fi văzută și din România.

Printre cei care vor transmite în direct evenimentul se numără, evident, NASA, care va oferi mai multe livestream-uri, dar cel principal - cu comentariu, discuții cu oameni de știință și alte lucruri asemănătoare va începe luni la ora 20:00, ora României.

Cei care ar dori însă să vadă evenimentul neîntrerupt, fără comentarii și alte cele, îl vor putea urmări AICI, într-un live separat al agenției spațiale.

Time and Date, un site cunoscut pasionaților de astronomie dar și pentru calculatorul său al diferențelor de fus orar, va trasmite la rândul său eclipsa din localitatea Llano din Texas, urmând să publice actualizări în timp real și alte informați interesante pe blogul său. Stream-ul începe puțin mai devreme, la 19:30, ora României, în condițiile în care maximul eclipsei va fi după 21:00.

The Exploratorium, un muzeu de știință și arte din San Francisco, va veni cu o transmisiune din Junction, Texas, unde maximul eclipsei va dura aproape 3 minute și 10 secunde. Însă cei de la The Exploratorium vor oferi o experință de sunet inedită - o sonificare care va converti în timp real informații precum culoarea și intensitatea luminii solare în componente muzicale.

Fundația Națională de Științe din SUA a pregătit o transmisiune care va include un program educațional destinat copiilor de vârstă școlară. Programul va include invitați care vor explica, printre altele, știința din spatele unor instrumente științifice de ultimă generație, ca de exemplu Telescopul Solar Daniel K. Inouye din Hawaii, cel mai mare și puternic telescop solar din lume.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:2,57 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău