Un whiskey de milioane

  • 04 Noiembrie 2014 10:25
Un whiskey de milioane

O sticlă de whiskey rar, de calitate, poate costa peste un milion de dolari, iar băutura are nevoie de ani de zile pentru a se învechi, în butoaie din lemn de stejar.

Acum, o companie din Oregon susține că a găsit soluția pentru a obține rapid un whiskey la fel de bun ca unul de lux, dar mult mai ieftin.

Potrivit Daily Mail, Whiskey Element este un băț special, din stejar, care filtrează toate impuritățile din băutură și îi conferă totodată o aromă deosebită, lemnoasă. Tot ceea ce trebuie să faceți pentru a obține un whiskey foarte bun este să țineți acest băț timp de 24 de ore în sticla de băutură. În acest fel, bețele de stejar vor accelera filtrarea prin tuburile sale capilare, în băț fiind tăiate mai multe crestături, pentru ca suprafața totală de contact să fie cât mai mare.

Inventatorii bețișoarelor, compania Time&Oak, spun că ei s-au gândit că pot înlocui filtrarea clasică, în butoaie, cu un sistem mai eficient și mai ieftin, înlocuind lemnul din butoaiele obișnuite care este tăiat vertical, cu lemnul tăiat orizontal, pentru ca băutura să fie cât mai expusă la capilarele din lemn și astfel să se filtreze și să se matureze mult mai repede.

Ca să studieze efectul acestui produs, cercetătorii au analizat compoziția chimică a unui whistey ieftin și a unui sortiment scump. Cel ieftin conținea acetaldehidă, o substanță care provoacă mahmureală. După ce au lăsat bețele în sticla ieftină timp de 24 de ore, testele au fost repetate. Rezultatele au fost uimitoare: sticla mai ieftină conținea substanțe similare celei scumpe, ba chiar mai mulți compuși care dădeau gustul bun băuturii. În plus, nivelul de acetaldehidă scăzuse foarte mult.

Fiecare băț trebuie folosit o singură dată, dar o pereche de două bețe costă doar 12 dolari. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău