Un virus gigant descoperit în Japonia transformă amibele în "pietre"

  • 05 Martie 2019 18:09
Un virus gigant descoperit în Japonia transformă amibele în

Un virus gigant descoperit recent în Japonia se comportă aproape la fel ca Medusa, personaj celebru din mitologia greacă, întrucât este capabil să își transformă gazdele - amibe - în "pietre", informează livescience.com.

Denumit Medusavirus datorită aparentelor sale puteri mitologice, acest virus straniu a fost descoperit în apele tulburi ale unui izvor fierbinte din Japonia, potrivit unui studiu publicat pe 6 februarie în Journal of Virology. Medusavirus face parte din categoria "virusurilor uriașe", care dețin genomuri excepțional de mari în raport cu cele ale altor virusuri, scrie Agerpres.

Acest virus infectează organisme unicelulare cunoscute sub denumirea de Acanthamoeba castellanii, un tip de amibe. Atunci când cercetătorii au infectat anumite amibe în laborator, ei au descoperit că virusul le-a determinat pe acestea să își dezvolte o "cochilie" externă foarte groasă și să intre într-o stare latentă, denumită "închistare". Amibele pot să intre în mod natural în această stare, ca reacție la stresul provenind din mediul în care trăiesc.

Acest comportament le-a reamintit cercetătorilor de Medusa, care, potrivit mitologiei grecești, era o femeie hidoasă cu șerpi în păr și care putea să îi transforme în pietre pe oamenii care o priveau direct în ochi.

Deși Medusavirus nu are un cap acoperit cu șerpi, autorii studiului au descoperit un element de pe suprafața externă a acestui virus care este la fel de uluitor: peste 2.600 de țepi cu capete sferice. Studiul a fost realizat de cercetători de la Universitatea Kyoto și Universitatea de Științe Tokyo din Japonia.

Virusul este diferit față de alte virusuri gigant, iar oamenii de știință au propus clasificarea lui într-o nouă familie: Medusaviridae.

Un alt aspect interesant este acela că anumite gene din Medusavirus au fost găsite și în gazdele sale, amibele. Acest fapt sugerează că Medusavirus a infectat amibele din timpuri străvechi și că cele două microorganisme au făcut schimb de gene între ele de-a lungul evoluției, au explicat cercetătorii niponi.

Oamenii de știință doresc să continue să studieze Medisavirus în speranța de a descoperi și alte aspecte interesante din istoria evolutivă a virusurilor și a celulelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău