Un vaccin „revoluționar” pentru cancerele gastro-intestinale, testat la oameni

  • 28 Ianuarie 13:20
Un vaccin „revoluționar” pentru cancerele gastro-intestinale, testat la oameni

Experții din domeniul sănătății au salutat realizarea unui vaccin care ar putea fi „revoluționar” pentru tratarea cancerului intestinal precoce și care urmează să fie testat în Anglia și Australia. Medicii intenționează să administreze vaccinul pacienților înainte de operație, în speranța că acesta va determina organismul să atace cancerul, relatează News.ro.

Un succes ar însemna ca orice operație să fie mai puțin invazivă, iar medicii speră că puterea vaccinului ar putea ajuta sistemul imunitar să răspundă în cazul unei recidive și al revenirii ulterioare a cancerului.

 Dr. Tony Dhillon, cercetător șef al studiului și specialist oncolog la spitalul britanic Royal Surrey, a propus ideea studiului și a lucrat cu profesorul Tim Price din Australia în ultimii patru ani pentru a dezvolta vaccinul.

 „Acesta este primul vaccin de tratament pentru orice tip de cancer gastro-intestinal și avem mari speranțe că va avea un mare succes. Credem că pentru mulți pacienți, cancerul va dispărea complet după acest tratament”, a precizat medicul britanic într-un comunicat.

 Studiul va fi efectuat de către Unitatea de testare a tratamentelor pentru Cancer (Cancer Research UK Southampton Clinical Trials Unit) din cadrul Universității din Southampton, în colaborare cu spitalele Royal Surrey, din Sistemul Național de Sănătate (NHS), din Marea Britanie și la Queen Elizabeth, din Adelaide, Australia.

Vor exista 10 locații în care vor fi înscriși pacienții – șase în Australia și patru în Marea Britanie, 44 de pacienți urmând să fie înscriși în studiu pe o perioadă de 18 luni.

 Pacienților li se va face o endoscopie, apoi o mostră de țesut va fi testată pentru a vedea dacă sunt eligibili pentru studiu.

 Dacă sunt, vor primi trei doze de vaccin înainte de a fi supuși unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea tesutului canceros.

 Studiul va fi disponibil pentru doar 44 de pacienți din întreaga lume.

 După încheierea studiului, în cazul în care va avea succes, vaccinul va fi autorizat pentru utilizare sau va fi efectuat un studiu mai amplu.

 Vaccinul a fost conceput de Imugene Ltd, o companie de imuno-oncologie în stadiu clinic.

 „Asta este revoluționar. Simt că ne aflăm pe aproape de ceva foarte important. Vaccinul face ca sistemul imunitar să atace cancerul”, a mai menționat dr. Dhillon.

 „Va schimba vieți”, spune el, deoarece înseamnă că, potențial, pacienții nu vor mai fi nevoiți să se opereze, ci doar să se vaccineze.

 „Munca pe care am făcut-o aici, la Royal Surrey, este fantastică. Suntem extrem de mândri că am fost implicați în acest studiu la nivel mondial și credem că ar putea fi esențial pentru tratarea cancerului intestinal în viitor”, a mai precizat entuziasmat medicul britanic.

 Cancerul intestinal, cunoscut și sub numele de cancer colorectal, este al treilea cel mai răspândit cancer, cu o incidență anuală la nivel mondial de peste 1,2 milioane de cazuri și o rată de mortalitate de aproximativ 50%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău