Un urangutan albinos rarisim, eliberat în junglă în Indonezia

  • 21 Decembrie 2018 19:00
Un urangutan albinos rarisim, eliberat în junglă în Indonezia

Singurul urangutan albinos cunoscut, o femelă pe nume Alba, a fost eliberat în jungla din Borneo la peste un an după ce a fost găsit într-o cușcă, a anunțat vineri un ONG indonezian, citat de AFP.

Alba fusese descoperită în aprilie 2017 de către militanții ecologiști într-o cușcă unde fusese pusă de către locuitorii unui sat din centrul provinciei indoneziene Kalimantan.
                
La momentul în care a fost salvată, Alba avea o hemoragie la nas - după ce se rănise în timpul capturării - și cântarea doar 8 kilograme, a declarat Fundația pentru supraviețuirea urangutanilor de Borneo (BOSF).

Femela de urangutan cu ochi albaștri și blană pufoasă de culoare albă a fost eliberată miercuri în junglă, alături de o companioană, Kika, din același centru de reabilitare.
              
'Până în prezent, ea prezintă semne bune de adaptare. A urcat în copaci de 35 de metri înălțime și a mâncat fructe culese din pădure', a declarat pentru AFP Nico Hermanu, un purtător de cuvânt al BOSF.
                         
Alba are acum șase ani și cântărește 28 de kilograme.
               
Ea și Kika vor fi monitorizate de echipe ale Parcului Național Bukit Baka Bukit Raya.
              
Eliberarea Albei este o veste bună și rară pentru această specie pe cale de dispariție. Habitatul acestor primate - care trăiesc doar pe insulele Borneo și Sumatra - s-a redus drastic în ultimii ani, în urma exploatării forestiere (pentru lemn, hârtie și ulei de palmier) și a activităților miniere.
                
Numărul de urangutani de Borneo a scăzut de la aproximativ 288.500 în 1973 la mai puțin de 100.000 azi, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN).
   
Două alte specii de urangutan trăiesc pe insula indoneziană Sumatra, iar situația lor este, de asemenea, critică.
           
Angajații plantațiilor de palmier atacă uneori aceste animale, pe care le consideră dăunătoare, iar braconierii le vând ca animale de companie.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău