Un ucrainean vinde brelocuri de 1.000 de dolari, confecționate din epava unui avion rusesc, pentru a-și ajuta țara în război

  • 01 Mai 2022 11:42
Un ucrainean vinde brelocuri de 1.000 de dolari, confecționate din epava unui avion rusesc, pentru a-și ajuta țara în război

Un afacerist din Ucraina transformă resturile unui avion rusesc doborât de ucraineni în brelocuri pentru chei pe care le vinde apoi în străinătate pentru a-și ajuta țara în război. Deși apropiații i-au spus că ceea ce face este „o nebunie” și că nu o să dea roade, Iurii Visoven a strâns deja zeci de mii de dolari, potrivit Reuters.

„Mulți dintre prietenii mei îmi spun «1.000 de dolari – nimeni nu-ți va da atât pentru această piesă de metal, e o nebunie», a spus Iurii Visoven, fondatorul ”Drones for Ukraine”, pentru Reuters. „Dimineața, mi-am verificat telefonul și am văzut că s-au încasat deja 20-30.000 de dolari și vedem că primim constant mesaje de la oameni care pun întrebări și spun că vor să doneze mai mult. Ne spun că este o idee incredibilă”, a mai spus Visoven, scrie digi24.ro.

Aeronava din care Iurii confecționează brelocurile este un bombardier tactic Su-34 cu două locuri despre care armata ucraineană spune că l-a doborât deasupra orașului Borodianka, la nord-vest de Kiev, la începutul lunii martie, când forțele ruse încercau să captureze zona.

Ministerul Apărării al Ucrainei a postat imagini cu epava și a spus că ambii piloți ai aeronavei au fost uciși. Rusia nu a confirmat detalii despre pierderile sale militare, iar jurnaliștii Reuters notează că nu au putut verifica independent circumstanțele în care a fost doborât avionul.

După ce rușii s-au retras și s-au repoziționat spre estul Ucrainei, Visoven i-a întrebat pe apărătorii regiunii dacă ar putea lua o parte din resturile epavei, împrăștiate pe terenurile agricole.

Visoven, care lucrează în publicitate, confecționează piese alungite de aproximativ 10 cm lungime ștanțate din fragmente de fuzelaj, apoi prelucrate, lustruite și imprimate cu informații despre avion și un „mulțumesc” cumpărătorului.

Visoven are în biroul lui un model de dronă cu termoviziune în infraroșu, de tipul celor pe care le cumpără pentru armata ucraineană din veniturile aduse de brelocuri.

„Acum, că am strâns mult mai mulți bani, simțim mult mai multă responsabilitate. Visul meu este să câștigăm, toată lumea să fie în siguranță. Toată lumea să se întoarcă acasă în siguranță. Și să nu fie nevoie să colectăm bani pentru a salva viața cuiva”, a mai spus Visoven, pentru Reuters.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău