Un test sangvin prezice recidivele de cancer mamar și identifică pacientele care răspund bine la tratament
-
03 Iunie 2019 19:45
Un nou test sangvin este capabil să prezică situațiile de recidivă în cazul cancerului mamar și să identifice pacientele care vor reacționa bine la tratament, informează Press Association, preluat de Agerpres.
Cercetătorii de la Institute of Cancer Research din Londra afirmă că "biopsia lichidă" poate să detecteze modificările genetice din tumorile pacientelor și să indice dacă acele femei vor reacționa mai bine sau mai puțin bine la un medicament nou.
Acele modificări genetice pot să indice, de asemenea, dacă boala va reveni în cazul unor paciente.
Studiul a fost prezentat la reuniunea anuală a American Society of Clinical Oncology, organizată în orașul Chicago.
Profesorul Paul Workman, directorul executiv al Institute of Cancer Research, a declarat: "Abilitatea cancerului de a evolua pentru a deveni rezistent la tratamente este cea mai mare provocare cu care ne confruntăm în încercarea noastră de a îmbunătăți șansele pacientelor de a supraviețui și calitatea vieții lor".
"Testele pentru așa-zisa biopsie lichidă reprezintă o parte-cheie a instrumentelor noastre pe care le folosim pentru a învinge adaptabilitatea și evoluția cancerului și pentru a depista primele simptome ale rezistenței sale la medicamente".
"Detectarea potențialului cancerelor de a dezvolta rezistență ar putea să ne permită să prezicem următoarea mișcare a cancerului și să răspundem cu noi planuri adaptate de tratament".
Fragmente de ADN tumoral prezent în probele de sânge recoltate de la 310 femei cu cancere mamare cu receptori de estrogen pozitivi - cea mai comună formă a bolii - au fost analizate în cadrul acestui studiu.
Pacientele aveau cancer mamar în stadiu avansat și participau la un studiu privind testarea medicamentului-țintă Palbociclib și a medicamentului Fulvestrant folosit în terapia hormonală.
Cercetătorii au descoperit că 42% dintre femei prezentau una sau mai mult de trei modificări ale ADN-ului tumoral în fluxul lor sangvin, fapt care le predispune la un risc de recidivă timpurie.
Femeile al căror ADN tumoral conținea modificări ale genei canceroase p53 s-au confruntat cu o revenire a cancerului după o perioadă medie de 3,7 luni, în comparație cu 12,7 luni pentru pacientele fără astfel de modificări în structura genelor.
Cercetătorii au descoperit că o creștere a modificărilor la nivelul altor gene poate să indice și momentul în care cancerul ar putea să revină în organism.
Sursa:Agerpres