Un studiu britanic demonstrează siguranța vaccinării femeilor însărcinate cu seruri anti-COVID-19

  • 25 Noiembrie 2021 19:45
Un studiu britanic demonstrează siguranța vaccinării femeilor însărcinate cu seruri anti-COVID-19

Vaccinarea anti-COVID-19 este o procedură sigură pentru femeile însărcinate și nu poate fi asociată cu riscuri mai mari de complicații medicale, potrivit unui studiu publicat joi de Agenția britanică pentru siguranța sănătății (UKHSA), ai cărei reprezentanți le-au îndemnat pe femeile care se pregătesc să devină mame să se vaccineze împotriva noului coronavirus, informează Reuters, citat de Agerpres.

Datele obținute în condiții reale în urma desfășurării campaniei de vaccinare anti-COVID-19 din Marea Britanie sprijină concluziile formulate de studii realizate în alte țări, potrivit cărora vaccinurile anti-COVID-19 pot fi într-adevăr administrate în siguranță și în orice moment al sarcinii, au explicat specialiștii de la UKHSA.

Ei au descoperit că nu există diferențe substanțiale între ratele de avorturi spontane, nașteri de bebeluși subdezvoltați și nașteri premature comparând grupuri de femei vaccinate anti-COVID-19 și grupuri de femei nevaccinate.

Oficialii britanici spun că aceste date sunt deosebit de liniștitoare, ținând cont de faptul că primele femei însărcinate cărora le-a fost oferită posibilitatea de a se vaccina erau paciente cu afecțiuni preexistente, care prezentau riscuri sporite de a dezvolta complicații medicale.

"Orice femeie însărcinată care nu a fost încă vaccinată ar trebui să aibă încredere și să meargă să se vaccineze, iar acest lucru va contribui la prevenirea unor consecințe grave generate de contractarea COVID-19 în timpul sarcinii", a declarat medicul Mary Ramsay, directoarea departamentului de Imunizare din cadrul UKHSA.

Conform studiului britanic, femeile vaccinate au prezentat o rată de avort spontan de 3,35 la 1.000, ușor mai mică decât rata de 3,6 la 1.000 constatată în rândul femeilor nevaccinate.

Procentul femeilor care au născut prematur a fost de 6,51% în rândul pacientelor vaccinate, ușor mai mare decât procentul de 5,99% constatat în rândul femeilor nevaccinate.

Guvernul britanic le îndeamnă pe toate femeile însărcinate să meargă să se vaccineze. Ministrul Sănătății din această țară a spus că maladia COVID-19 generează în timpul sarcinii riscuri mult mai mari decât vaccinurile, dezvăluind că doar 22% dintre femeile care au născut în luna august în Marea Britanie erau vaccinate împotriva COVID-19.

De asemenea, același ministru britanic a dezvăluit că 98% dintre femeile însărcinate care au ajuns să fie spitalizate cu forme simptomatice de COVID-19 erau nevaccinate și că ratele de vaccinare sunt mai mici în zonele defavorizate și în rândul unor minorități etnice din această țară. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău