Un stat american a devenit a cincea mare economie a lumii, devansând Marea Britanie

  • 07 Mai 2018 12:34
Un stat american a devenit a cincea mare economie a lumii, devansând Marea Britanie

Economia statului american California a devansat-o pe cea a Marii Britanii devenind a cincea marea economie a lumii, fiind depășită ca PIB doar de SUA, China, Japonia și Germania.

Produsul Intern Brut al statului California a crescut cu 126 miliarde de dolari în 2017 comparativ cu 2016, depășind pragul de 2.700 miliarde dolari. În aceeași perioadă, PIB-ul Marii Britanii, calculat în dolari, a scăzut ușor din cauza fluctuațiilor cursului de schimb.

Datele statistice scot în evidență importanța economică a statului California, un stat cu aproape 40 de milioane de locuitori (12% din populația SUA) care găzduiește Hollywood-ul, Silicon Valley și un prosper sector agricol. Economistul șef al departamentului de Finanțe al statului California, Irena Asmundson a subliniat că toate sectoarele economice, cu excepția agriculturii, au contribuit la majorarea PIB-ului. În frunte au fost serviciile financiare și sectorul imobiliar care au înregistrat o creștere de 26 miliarde dolari, urmate de sectorul tehnologiei informației cu o creștere de 20 miliarde dolari și sectorul manufacturier cu o creștere de 10 miliarde dolari.

California a mai fost a cincea economie a lumii și în anul 2002 însă ulterior, din cauza recesiunii, a coborât până pe locul 10 în anul 2012. Între timp însă cel mai populat stat american a creat două milioane de noi locuri de muncă iar PIB-ul său a crescut cu 700 miliarde de dolari.
Comparativ, Marea Britanie are 25 de milioane de locuitori mai mulți decât California dar Produsul său Intern Brut este mai mic. Ohanian atrage însă atenția că puterea economică a Californiei este concentrată în metropolele de coastă din jurul orașelor San Francisco, San Jose, Los Angeles și San Diego. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău