Un sondaj la nivel european arată cât de dezamăgiți sunt italienii de lipsa de solidaritate în pandemie

  • 17 Septembrie 2020 08:21
Un sondaj la nivel european arată cât de dezamăgiți sunt italienii de lipsa de solidaritate în pandemie

Opiniile asupra modului în care guvernele au gestionat lupta împotriva pandemiei de COVID-19 diferă enorm în Europa, potrivit unui sondaj dat publicității joi, care arată că italienii sunt deosebit de duri în privința Uniunii Europene, relatează AFP, preluat de Digi24.ro

Sondajul a fost realizat în iunie și iulie pentru think tankul More in Common (Destin comun), dar a fost făcut public abia joi, după ce a fost comunicat unor oficiali cu rang înalt de la Berlin, Paris, Bruxelles și Londra.

El oferă indicii despre ce a contribuit la decizia istorică a statelor membre ale UE, totuși divizate, de a finanța în comun planul uriaș de relansare a Europei.

Rezultatele arată o dezamăgire a italienilor față de UE, pe fondul unei lipse de solidaritate din partea partenerilor europeni pe măsura agravării crizei, în special din partea Olandei, care au acceptat planul de relansare cu numeroase reticențe și după discuții aprinse la summitul european din iulie.

Doar 33% dintre italienii chestionați declară că apartenența la UE este un lucru bun, iar 44% dintre aceștia afirmă că încrederea lor în Uniune a scăzut în timpul crizei, scrie Agerpres.

Reacții diferite la criză în țările europene

Sondajul evidențiază, de asemenea, o reacție foarte diferită la criză în țările europene studiate (Franța, Germania, Italia, Olanda, Polonia, precum și Regatul Unit, nemembru al UE).

Majoritatea persoanelor chestionate în Regatul Unit (62%), Olanda și Germania (57% în fiecare din cele două țări) declară că pandemia "a arătat că cei mai mulți oameni din țara noastră sunt preocupați unii de alții". În Franța, această cifră este de numai 40%.

Francezii sunt, de asemenea, negativi cu privire la faptul dacă răspunsul național la COVID-19 i-a făcut "mai mândri de țara lor", doar 39% se declară "mândri". Procentul este identic pentru Regatul Unit.

De cealaltă parte, mândria națională domnește în Germania și Olanda, unde circa două treimi dintre repondenți s-au declarat mândri de modul în care țara lor s-a comportat în timpul crizei.

La întrebarea dacă guvernul a fost "competent" în fața pandemiei, 72% dintre germani răspund afirmativ, față de numai 40% dintre francezi și britanici.

Iar persoanele chestionate în Franța nu par convinse pentru viitor: abia 35% dintre acestea se declară "încrezătoare în capacitatea guvernului de a răspunde provocărilor care ne așteaptă". Proporția atinge 67% în Olanda și 60% în Germania.

Sondajul a fost realizat prin metoda cotelor, pe un eșantion de 2.000 de persoane în fiecare țară.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău