Un sfert din populația Republicii Moldova este obeză
-
23 Decembrie 2022 15:21
Șase din zece adulți din Republica Moldova sunt supraponderali, iar un sfert din populație este obeză. Datele aparțin Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. În acest context, specialiștii ANSP recomandă reducerea consumului de zahăr, în special, consumul băuturilor îndulcite și al dulciurilor din cadouri. Potrivit medicilor, consumul moderat de zahăr reduce riscul apariției mai multor boli, cum ar fi infarctul miocardic sau diabetul zaharat, notează IPN.
Potrivit raportului „Prevalența factorilor de risc pentru bolile netransmisibile în Republica Moldova, 2021”, lansat la 15 decembrie 2022, mai mult de șase din zece adulți (63,9%) din țară sunt supraponderali, iar un sfert din populație (22,7%) este obeză. Totodată, datele studiului arată că valorile medii ale circumferinței abdominale, 87,3 cm pentru femei și 93,6 cm pentru bărbați, indică un pericol sporit de apariție a complicațiilor metabolice, precum hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare, infarctul miocardic sau diabetul zaharat.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, un consum sporit de zahăr este asociat cu o creștere a greutății corporale și apariția bolilor netransmisibile, inclusiv a cariilor dentare. În mod special, OMS își manifestă îngrijorarea față de consumul de către populație a băuturilor îndulcite, aportul cărora mărește considerabil numărul de calorii ingerate zilnic și reduce alegerea produselor bogate în nutrimente, precum fructele, legumele, cerealele integrale sau proteinele de calitate.
„Conform studiului de consum al zahărului efectuat de Organizația pentru cooperare și dezvoltarea economică (OECD) și a datelor Ucrainei, extrapolate pentru Republica Moldova, un moldovean, adult sau copil, consumă de 5 ori mai mult zahăr decât are nevoie organismul său, adică 125 grame pe zi sau 45,7 kg pe an”, se menționează în comunicatul ANSP.
Specialiștii recomandă reducerea consumului zahărului pe parcursul întregii vieți la maximum 10% din necesarul energetic zilnic sau 50 g/zi. Potrivit medicilor, o cantitate inofensivă de zahăr consumat atât pentru adulți, cât și pentru copii în fiecare zi ar fi 25 grame, echivalentul a 5 lingurițe de zahăr/zi.