Un secretar de stat britanic demisionează ca protest față de o posibilă amânare a ieșirii din UE

  • 28 Februarie 2019 19:02
Un secretar de stat britanic demisionează ca protest față de o posibilă amânare a ieșirii din UE

Secretarul de stat britanic pentru agricultură, George Eustice, a demisionat joi, după ce premierul Theresa May a admis o posibilă amânare a Brexitului, transmite agenția EFE.

Într-o scrisoare adresată acesteia din urmă, secretarul de stat, care este și deputat conservator, a protestat față de o eventuală amânare a ieșirii din UE și a semnalat că nu dorește să participe la dezbaterile parlamentare ''critice'' care vor urma dacă o asemenea eventualitate se concretizează.

''Mă tem că evoluțiile de săptămâna aceasta vor conduce la o serie de evenimente ce vor culmina cu o Uniune Europeană dictându-ne termenii oricărei amânări solicitate și umilința finală a țării noastre'', menționează în scrisoare politicianul conservator. 

''Deși am făcut campanie pentru Brexit, mereu am susținut să avem o reconciliere în țara noastră'', mai subliniază el, făcând referire la reticențele pe care părăsirea blocului comunitar continuă să le provoace și pe care le consideră totuși justificate, dat fiind este vorba despre o ''schimbare istorică''. 

George Eustice a criticat Comisia Europeană pentru atitudinea ei la negocierile privind Brexitul, dar și-a manifestat în schimb aprecierea față de Theresa May pentru ''răbdarea și tenacitatea'' de care a dat dovadă.

Șefa executivului britanic, după ce mult timp a respins orice amânare a Brexitului după data de 29 martie, nu mai exclude acum această posibilitate dacă nu se va ajunge la o înțelegere cu UE în problema clauzei de ''backstop'' pentru frontiera nord-irlandeză și dacă deputații Camerei Comunelor vor respinge un Brexit fără acord.

Prin clauza de ''backstop'' Regatul Unit s-a angajat să rămână în uniunea vamală europeană și Irlanda de Nord să rămână aliniată anumitor norme ale pieței unice europene până când s-ar ajunge la o înțelegere mai bună care să evite reapariția unei ''frontiere dure'' între Irlanda și Irlanda de Nord. 

Dar posibilitatea rămânerii pe termen nedefinit în uniunea vamală europeană a condus în ianuarie respingere acordului privind Brexitul de către Camera Comunelor. Theresa May încearcă de atunci în zadar să convingă UE să revizuiască această clauză astfel încât să se dea acordului deja convenit o formă acceptabilă pentru o majoritate a deputaților britanici. 

Ea a venit marți în fața Camerei Comunelor și a prezentat un plan în trei etape. Astfel, dacă va reuși să obțină la Bruxelles o revizuire a clauzei de ''backstop'' va supune acest acord revizuit votului parlamentarilor britanici, nu mai târziu de 12 martie. 

Dacă nu reușește să convingă UE să aducă modificări clauzei de ''backstop'' sau dacă și un eventual acord revizuit va pica la vot în Camera Comunelor, aceasta va vota pe 13 martie propunerea unei ieșiri din UE fără acord. Dacă și aceasta este respinsă, pe 14 martie se va desfășura un alt vot pentru o extindere a perioadei de negociere prevăzute de articolului 50 din Tratatul UE dincolo de data de 29 martie, perioadă despre care Theresa May a apreciat că nu ar trebui să depășească finalul lunii iunie, prelungire care mai trebuie de asemenea să fie aprobată de liderii europeni.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău