Un satelit rusesc s-a făcut bucăți în spațiu, astronauții de pe stația spațială orbitală fiind nevoiți să se pună la adăpost

  • 27 Iunie 20:35
Un satelit rusesc s-a făcut bucăți în spațiu, astronauții de pe stația spațială orbitală fiind nevoiți să se pună la adăpost

Un satelit rusesc s-a spart în mai mult de 100 de bucăți, împrăștiind resturi pe orbită și forțându-i pe astronauții de pe Stația Spațială Internațională (ISS) să se pună la adăpost, au declarat agențiile spațiale americane, relatează Reuters, scrie News.ro.

Potrivit sursei, au existat detalii imediate cu privire la cauzele ruperii satelitului rusesc de observare a Pământului RESURS-P1, care a fost scos din uz în 2022. Comandamentul spațial al SUA a declarat joi că nu există nicio amenințare imediată, dar continuă să urmărească roiurile de resturi.

Evenimentul a avut loc miercuri, în jurul orei 16.00 GMT (19.00, ora României), a declarat Comandamentul spațial. S-a întâmplat pe o orbită din apropierea Stației Spațiale, determinând astronauții americani de la bord să se adăpostească în navetele lor spațiale timp de aproximativ o oră, a declarat biroul NASA pentru Stația Spațială.

Radarele firmei americane de urmărire spațială LeoLabs au detectat satelitul care a eliberat mai multe fragmente până la ora 24.00 GMT (joi, ora 3.00, ora României), a declarat compania.

Comandamentul spațial al SUA, care are propria rețea globală de radare de urmărire a spațiului, a declarat că satelitul a eliberat imediat "peste 100 de bucăți de resturi care pot fi urmărite".

Evenimentele mari generatoare de resturi pe orbită sunt rare, dar din ce în ce mai îngrijorătoare, deoarece spațiul devine aglomerat cu rețele de sateliți, vitale pentru viața de zi cu zi pe Pământ, de la internet în bandă largă și comunicații la servicii de navigație de bază.

Rusia a stârnit furie internațională în 2021, când a lovit unul dintre sateliții săi scoși din uz de pe orbită cu o rachetă antisatelit terestră, creând mii de bucăți de resturi pentru a testa acest sistem de arme. Se întâmpla înaintea invaziei sale din 2022 în Ucraina.

Perspectiva coliziunilor dintre sateliți și a războiului spațial a sporit urgența apelurilor din partea avocaților și apărătorilor spațiului pentru ca țările să stabilească un mecanism internațional de gestionare a traficului spațial, care nu există în prezent.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,57 m/s
Sun
26
Mon
27
Tue
26
Wed
26
Thu
23
Arhivă Radio Chișinău