Un sat din Italia plasat în carantină totală, transformat în laborator uman. Oamenii nu pot ieși din case nici măcar pentru mâncare

  • 06 Aprilie 2020 11:30
Un sat din Italia plasat în carantină totală, transformat în laborator uman. Oamenii nu pot ieși din case nici măcar pentru mâncare

Un mic sat din Italia, situat pe un deal din apropiere de Roma, i-ar putea ajuta pe cercetători să rezolve unele dintre misterele din jurul noului coronavirusul, relatează BBC, preluat de Digi24.

Săptămâna trecută, satul Nerola a fost declarat brusc zonă roșie, după ce au fost descoperite 77 de cazuri de COVID-19.

Localitatea fost închisă de armată și toți cei care locuiesc acolo au fost puși în carantină. Acum, cercetătorii medicali testează întreaga populație, în speranța că vor afla mai multe despre virus.

„A venit armata și a spus că nimeni nu intră, nimeni nu iese”, povestește o localnică.

Satul a fost izolat complet de restul Italiei. 1.900 de oameni sunt acum în carantină.

„Sunt foarte supărată. Oamenii mă sună, sunt nedumeriți, mă întreabă: suntem bolnavi? Ce se întâmplă? Iar eu le spun: nu e nicio problemă, trebuie să facem asta pentru siguranța noastră, e sacrificiul nostru”, spune primarul localității, Sabina Granieri. Oamenii nu pot ieși din case nici măcar pentru a-și cumpăra mâncare sau medicamente. Totul le este adus la ușă.

„Oamenii din oraș sunt speriați, pentru că mulți sunt în vârstă”, spune Marco, un localnic.

Primele cazuri au fost îregistrate într-un cămin de bătrâni, iar virusul s-a răspândit apoi fără ca medicii să-și dea seama. Doi oameni au murit, alții au fost internați în spital.

Printre cei infectați cu COVID-19 se află și o doctoriță care locuiește într-un sat învecinat. Ea este izolată în casă.

„Sunt bine, nu am febră”, spune ea.

Medicul spune că lucrează la căminul de bătrâni din 1994.

„În primul moment nu părea să fie COVID-19. Câțiva pacienți s-au simțit rău, dar era un lucru obișnuit, pentru că sunt foarte bătrâni. Apoi, duminica trecută, situația s-a înrăutățit drastic. Sunt îngrijorată pentru pacienți, pentru că mulți au și alte boli. Avem și o persoană în vârstă de 104 ani”, spune medicul.

De ce a fost necesară carantinarea întregii localități? Numărul celor infectați este foarte mare, în raport cu populația și exista un risc prea mare de răspândire a coronavirusului, spun oficialii din sănătate.

Acum, întregul sat este transformat într-un laborator. Toți localnicii vor fi testați, pentru a se afl câți sun, de fapt, infectați, chiar dacă nu au simptome.

„Vreau ca toți oamenii din sat să facă testul. Sacrificiul nostru va fi în beneficiul întregii comunități științifice”, spune primarul.

Experții din sănătate încearcă să afle cu precizie cum se răspândește virusul într-o comunitate și câți dintre cei infectați au simptome. Apoi vor vedea ce tratament funcționează.

Pentru a face acest lucru, satul a fost închis complet și, practic, șters de pe hartă. Au fost luate de pe șosea chiar și indicatoarele rutiere spre localitate, dar au fost puse la loc la solicitarea primarului.

„I-am sunat și le-am spus: ce faceți? Cu niște cuvinte urâte. Nimeni nu te poate șterge de pe hartă”, spune Granieri.

„Suntem aici, existăm, suntem vii și vrem să rămânem vii”, adaugă ea.

Sursa:Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău