Un roman scris sub pseudonimul Carmen Mola, câștigător al Premiului Planeta în valoare de 1 milion de euro

  • 16 Octombrie 2021 16:54
Un roman scris sub pseudonimul Carmen Mola, câștigător al Premiului Planeta în valoare de 1 milion de euro

Romanul "La Bestia" de Carmen Mola, un pseudonim sub care se ascund de fapt trei autori masculini, a fost recompensat vineri seara cu Premio Platino, cel mai important premiu al literaturii hispanice, care anul acesta este dotat cu un milion de euro, relatează agențiile EFE și AFP.

Premiul Planeta, ajuns la cea de-a 70-a ediție, a devenit cel mai valoros premiu literar, devansând actualul premiu Nobel pentru Literatură (aproximativ 980.000 de euro), British Booker Prize (59.000 de euro) sau Premiul Goncourt, al cărui câștigător primește un cec simbolic în valoare de 10 euro, notează Agerpres.

Premiul Planeta a permis și dezvăluirea identității autoarei Carmen Mola, un pseudonim sub care a fost publicată o trilogie de romane polițiste de succes. În spatele acestui nume se ascund de fapt trei autori, Jorge Diaz, Agustin Martinez și Antonio Mercero, și nu o scriitoare madrilenă născută în 1973 și mamă a trei copii.

Acțiunea romanului "La Bestia" se petrece la Madrid în 1834, în plină pandemie de holeră, și are în centrul său un jurnalist, un polițist și o fată care încearcă să dezlege secretul din spatele unui val de asasinate comise în rândul clasei sărace.

Președintele juriului, Juan Eslava Galan, a calificat câștigătorul premiului Planeta drept "un amestec atractiv de thriller cu romanul istoric, din timpul epidemiei de holeră care a lovit Madridul în 1834, când are loc o serie de asasinate în serie asupra unor fetițe găsite dezmembrate".

Anul acesta un record de 654 de cărți au aspirat la premiul Planeta, în principal din Spania (389) sau din țări latino-americane ca Argentina (41) și Mexic (39).

Printre câștigătorii acestui premiu figurează laureați ai premiului Nobel pentru Literatură, precum scriitorul peruan Mario Vargas Llosa sau spaniolul Camilo José Cela, alături de alți autori prestigioși ca Eduardo Mendoza și Antonio Munoz Molina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău