Un român de la Universitatea Cambridge a participat la crearea unei frunze artificiale care imită fotosinteza

  • 21 Octombrie 2019 15:36
Un român de la Universitatea Cambridge a participat la crearea unei frunze artificiale care imită fotosinteza

O frunză artificială, creată de o echipă de cercetători de la Universitatea Cambridge din care face parte și un doctorand român, este capabilă să imite fotosinteza, procesul prin care plantele obțin energie din lumină solară, dioxid de carbon și apă, informează Agerpres, care citează Press Association.

În prezent, un gaz cunoscut sub numele de "singaz" ("gaz de sinteză") este produs din combustibili fosili, însă soluția neutră de carbon creată de cercetătorii britanici ar putea fi utilizată în cele din urmă pentru a dezvolta un carburant lichid sustenabil care să reprezinte o alternativă la petrol, transmite digi24.

Profesorul Erwin Reisner și colegii lui s-au asigurat că dispozitivul creat de ei nu eliberează nicio cantitate suplimentară de dioxid de carbon în atmosferă.

"Poate că nu ați auzit până acum de singaz, dar în fiecare zi consumați produse care au fost create prin folosirea lui", a explicat Erwin Reisner, profesor la facultatea de Chimie de la Universitatea Cambridge și coordonatorul acestui studiu.

"Dacă am putea să-l producem într-o manieră sustenabilă, atunci am realiza un pas critic în direcția închiderii ciclului global al carbonului și am pune bazele unei industrii chimice și a combustibililor sustenabili", a adăugat profesorul britanic.

Oamenii de știință de la Universitatea Cambridge spun că au reușit - spre deosebire de alți cercetători din trecut - să creeze o frunză artificială cu o structură sustenabilă datorită unei combinații speciale de materiale și catalizatori pe care i-au folosit.

Procesul în sine este realizat prin folosirea a două absorbante de lumină, similare moleculelor din plante care culeg lumina solară, care sunt combinate cu un catalizator realizat din cobalt.

Când se află în apă, un absorbant de lumină folosește catalizatorul pentru a produce oxigen, iar celălalt realizează reacția chimică de reducere a dioxidului de carbon și a apei în monoxid de carbon și hidrogen, formând amestecul de singaz.

În plus, noua frunză artificială poate să funcționeze la fel de bine și în zilele în care cerul este înnorat.

"Acest lucru înseamnă că nu vom fi limitați să folosim tehnologia doar în țările calde sau să operăm acest proces doar pe durata lunilor de vară", a explicat Virgil Andrei, un doctorand al facultății britanice și colaborator al acestui studiu, publicat în revista Nature Materials.

"Poți să o folosești din zori și până-n seară, oriunde în lume. Țintim spre sustenabilitate creând produse precum etanolul, care poate fi folosit foarte ușor pe post de carburant. Este o provocare să îl produci într-un singur pas din lumina solară folosind reacția de reducere a dioxidului de carbon. Suntem încrezători că mergem în direcția bună și că avem catalizatorii potriviți, așadar suntem convinși că vom putea să producem un dispozitiv care să demonstreze acest proces în viitorul apropiat", a adăugat Virgil Andrei.

Profesorul Reisner a continuat: "Ne-ar plăcea pentru etapa următoare, în loc să facem mai întâi singaz și apoi să îl convertim în combustibil lichid, să producem carburant lichid dintr-un singur pas, doar din dioxid de carbon și apă".

"Există o cerere majoră de carburanți lichizi pentru a alimenta transporturile grele - marine și aviatice - într-o manieră sustenabilă", a adăugat profesorul britanic.

Potrivit paginii de Facebook a Ligii Studenților Români din Străinătate, Virgil Andrei a obținut o diplomă de masterat la Universitatea Humboldt din Berlin. În prezent, Virgil Andrei este doctorand la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău