Un reprezentant al PAS dezvăluie că PSRM a propus federalizarea R.Moldova în cadrul negocierilor cu blocul "ACUM" din iunie 2019

  • 15 Februarie 15:00
Un reprezentant al PAS dezvăluie că PSRM a propus federalizarea R.Moldova în cadrul negocierilor cu blocul

Socialiştii au insistat asupra federalizării ţării, în cadrul negocierilor cu blocul "ACUM" din iunie 2019, privind formarea unei alianţe de guvernare.

Dezvăluirile au fost făcute de preşedintele fracţiunii parlamentare a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Igor Grosu, la Publika TV.

Potrivit lui Grosu, această idee a fost însă respinsă de PAS şi PPDA. 

"- Cuvântul "federalizare" a fost folosit în cadrul acestor discuţii?
- Da, ei l-au menţionat, dar noi am spus că nici nu poate fi vorba despre aşa ceva. Ei au încercat să utilizeze alte denumiri, pentru a evita cuvântul "federalizare". Faptul că ei au demis Guvernul Sandu demonstrează că au avut o agendă dublă", a declarat Igor Grosu, preşedintele fracţiunii PAS.

Preşedintele fracţiunii parlamentare a PAS a mai spus că socialiştii insistă, în continuare, pe subiectul federalizării Republicii Moldova, la indicaţia Moscovei. Grosu consideră că acest mesaj a fost transmis, inclusiv, de ministrul Afacerilor Externe, Aureliu Ciocoi, care a spus că armata rusă ar fi oprit războiul de la Nistru, din 1992. Declaraţia scandaloasă a fost dur criticată de veteranii de răboi, care au cerut demisia lui Ciocoi. Mai mult, urmare a acestor afirmaţii, deputaţii PAS şi PPDA au depus o moţiune simplă împotriva politicilor promovate de Ministerul de Externe.

"El doar a transmis acel mesaj care a venit de la Moscova şi ceea ce i-a spus Igor Dodon. Iar Dodon şi socialiştii încă nu au renunţat la prioritatea din 2014 privind federalizarea republicii", a spus Igor Grosu, preşedintele fracţiunii PAS.

Deputatul PSRM, Vasile Bolea, a calificat aceste declaraţii drept aberaţii.

În iunie 2019, au fost publicate imagini video în care preşedintele Igor Dodon, liderul informal al Partidului Socialiştilor, îi prezenta fostului preşedinte al PDMVlad Plahotniuc, un document privind federalizarea Republicii Moldova, în schimbul formării coaliţiei între PSRM şi PDM. Atunci, Dodon a propus ca termenul de federalizare să fie înlocuit cu cel de "statut special" pentru regiunea transnistreană. Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
0 °C
nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:2,6 m/s
Thu
6 °C
Fri
8 °C
Sat
10 °C
Sun
9 °C
Mon
7 °C

Curs oficial BNM 01 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.9619 -0.1533
USD 18.2258 0.0549
RON 4.1351 -0.0307
UAH 0.6569 0.0096
RUB 0.2334 0.0059
Arhivă Radio Chișinău