Un reprezentant al PAS dezvăluie că PSRM a propus federalizarea R.Moldova în cadrul negocierilor cu blocul "ACUM" din iunie 2019

  • 15 Februarie 15:00
Un reprezentant al PAS dezvăluie că PSRM a propus federalizarea R.Moldova în cadrul negocierilor cu blocul

Socialiștii au insistat asupra federalizării țării, în cadrul negocierilor cu blocul "ACUM" din iunie 2019, privind formarea unei alianțe de guvernare.

Dezvăluirile au fost făcute de președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, la Publika TV.

Potrivit lui Grosu, această idee a fost însă respinsă de PAS și PPDA. 

"- Cuvântul "federalizare" a fost folosit în cadrul acestor discuții?
- Da, ei l-au menționat, dar noi am spus că nici nu poate fi vorba despre așa ceva. Ei au încercat să utilizeze alte denumiri, pentru a evita cuvântul "federalizare". Faptul că ei au demis Guvernul Sandu demonstrează că au avut o agendă dublă", a declarat Igor Grosu, președintele fracțiunii PAS.

Președintele fracțiunii parlamentare a PAS a mai spus că socialiștii insistă, în continuare, pe subiectul federalizării Republicii Moldova, la indicația Moscovei. Grosu consideră că acest mesaj a fost transmis, inclusiv, de ministrul Afacerilor Externe, Aureliu Ciocoi, care a spus că armata rusă ar fi oprit războiul de la Nistru, din 1992. Declarația scandaloasă a fost dur criticată de veteranii de răboi, care au cerut demisia lui Ciocoi. Mai mult, urmare a acestor afirmații, deputații PAS și PPDA au depus o moțiune simplă împotriva politicilor promovate de Ministerul de Externe.

"El doar a transmis acel mesaj care a venit de la Moscova și ceea ce i-a spus Igor Dodon. Iar Dodon și socialiștii încă nu au renunțat la prioritatea din 2014 privind federalizarea republicii", a spus Igor Grosu, președintele fracțiunii PAS.

Deputatul PSRM, Vasile Bolea, a calificat aceste declarații drept aberații.

În iunie 2019, au fost publicate imagini video în care președintele Igor Dodon, liderul informal al Partidului Socialiștilor, îi prezenta fostului președinte al PDMVlad Plahotniuc, un document privind federalizarea Republicii Moldova, în schimbul formării coaliției între PSRM și PDM. Atunci, Dodon a propus ca termenul de federalizare să fie înlocuit cu cel de "statut special" pentru regiunea transnistreană. Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
29
Ploaie ușoară
Umiditate:58 %
Vint:5,1 m/s
Wed
19
Thu
20
Fri
23
Sat
23
Sun
17

Curs oficial BNM 07 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5560 0.1665
USD 17.3147 0.0528
RON 4.0429 0.0346
UAH 0.6401 0.0046
RUB 0.2408 -0.0018
Arhivă Radio Chișinău