Un recital de pian susținut de Alexander Paley va avea loc astăzi, 3 septembrie, pe scena Palatului Republicii

  • 03 Septembrie 2022 12:07
Un recital de pian susținut de Alexander Paley va avea loc astăzi, 3 septembrie, pe scena Palatului Republicii

Un recital de pian susținut de Alexander Paley pe scena Palatului Republicii, va avea loc astăzi, 3 septembrie, la ora 18:00.

În program: Domenico Scarlatti – 6 sonate, Muzio Clementi – Sonata în Fa diez minor, op.25, nr.5, Alfredo Casella – 6 studii, op.70, Ricardo Pick-Mangiagalli – Preludiu și toccata, op. 27.

Alexander Paley s-a născut la Chișinău, în 1956. A început să cânte la pian la vârsta de 6 ani. Primul său recital la Chișinău l-a susținut în aprilie 1969 la vârsta de13 ani, iar la 16 ani a câștigat Concursul Național al Moldovei. În 1981 a absolvit Conservatorul din Moscova. În 1984 a câștigat Premiul I la Concursul Internațional Bach de la Leipzig, concurs urmat de o invitație din partea lui Kurt Masur să însoțească orchestra Gewandhaus din Leipzig; Premiul „Bosendorfer” - 1986; Grand Prix la primul Concurs Internațional „Pancho Vladigerov” din Bulgaria, tot în 1986; „Grand Prix Young Artist Debut”, New York în 1988; și Premiul I la Premiul „Aiex de Vries”, Belgia în 1990.

În 1988 Alexander Paley a devenit cetățean american. Este recunoscut pe scară largă pentru repertoriul său excepțional de larg și extins, de aproximativ treizeci de concerte și lucrări solo, de la Scarlatti la Bartok, pentru talentele sale tehnice uimitoare și pentru interpretările sale convingătoare și personale. The Washington Post a numit debutul lui Paley din 1991 cu Orchestra Simfonică Națională o „performanță fără cusur” și de atunci a câștigat laude similare pentru spectacole cu Orchestra Filarmonică din Los Angeles, Orchestra Boston Pops (1991), Orchestra Festivalului Aspen, Orchestra Minnesota, Saint Louis. Orchestra Simfonică, San Diego Syphony, Utah Symphony Orchestra, Colorado Symphony (1991), Milwaukee Symphony Orchestra, Seattle Symphony Orchestra și Syracuse Symphony Orchestra și la Festivalul Wolf Trapp (1991). Debutul său la Carnegie Hall a fost cu American Composers Orchestra în premiera mondială a unui nou concert de Sheila Silver. The New York Times a scris „Pianistul... a cântat ca un bărbat posedat”. Recentele recitaluri din SUA l-au dus pe Paley la San Francisco, Los Angeles, Richmond, Atlanta, Kennedy Center din Washington, Seria Allied Arts din Chicago și Festivalul Internațional de Muzică de la Seattle. Un favorit al publicului din Washington D.C., a făcut două apariții în recital în timpul sezonului 1999-2000, cântând recitalul dedicat la noul pian Blüthner al Ambasadei Germaniei în decembrie și cântând la seria de concerte Dumbarton în aprilie. Programul său pentru acest concert a prezentat J.S. Variațiunile Goldberg ale lui Bach (BWV 988) și Suita franceză nr. 5 (BWV 816). Recenzia Washington Post a acestui recital începea astfel: „Din când în când, niciodată destul de des, un recital este atât de entuziasmant încât ajunge până departe în pauză, care devine un interludiu delicios între vaporii persistente de artă superlativă deja experimentată și plăcerea enormă de a ști că sunt încă mai multe de urmat.”

Alexander Paley locuiește în New York și Paris. Are des concerte în America de Nord și Europa alături de soția sa, Pei-Wen Chen.

Alexander Paley a înregistrat toate cele 4 valsuri Mephisto și alte piese ale lui Franz Liszt, lucrările complete pentru pian solo ale lui Balakirev pentru ESS.A.Y. și lucrări de Scriabin și Weber pentru Naxos.

El a finalizat recent o serie de înregistrări pentru Acte Sud, inclusiv cea mai mare înregistrare mondială a Concertului pentru pian Sgambati cu Orchestra Filarmonicii din Montpellier, sonate pentru violoncel și pian de Frédéric Chopin și S. Rachmaninov și lucrări solo, inclusiv transcrierea lui F. Liszt. L.v. Septetul Beethoven. În 2004, a înregistrat un CD cu Orchestra Filarmonică din Strasbourg. De asemenea, a înregistrat pentru National Public Radio, SUA, Radio France.

Biletele se pot procura la Casa de Bilete a Filarmonicii

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău