Un reactor al centralei de la Kozlodui, oprit după declanșarea alarmei de siguranță; autoritățile bulgare asigură că nu există niciun pericol

  • 22 Ianuarie 2021 15:06
Un reactor al centralei de la Kozlodui, oprit după declanșarea alarmei de siguranță; autoritățile bulgare asigură că nu există niciun pericol

Unul dintre reactoarele centralei atomoelectrice bulgare de la Kozlodui a fost deconectat de la rețea vineri, la ora locală 01:16, în urma activării sistemului său de protecție de urgență, dar autoritățile bulgare dau asigurări că nu este vorba despre o avarie și nu există niciun pericol, relatează agențiile BTA și EFE, preluat de Agerpres.

Sistemul de oprire de urgență al Unității 5 a centralei a fost activat în timpul operațiunilor de rutină. Nu se înregistrează modificări ale nivelului normal de radiații, precizează centrala într-un comunicat. Reactorul urmează să fie repornit către sfârșitul zilei, în timp ce Unitatea 6 a centralei operează normal.

Ministrul bulgar al energiei, Temenuzka Petkova, a declarat postului bTV că nu s-a produs nicio scurgere radioactivă și nici nu există vreun pericol pentru populație sau pentru mediu.

Bulgaria își acoperă o treime din necesarul de energie electrică cu ajutorul celor două reactoare de la Kozlodui, centrala de concepție sovietică realizată în anii '70 și pe care guvernul de la Sofia dorește să o extindă.

Patru reactoare vechi și considerate periculoase ale acestei centrale au fost închise între anii 2002 și 2006. În prezent sunt operaționale celelalte două reactoare, Unitățile 5 și 6, construite între anii 1987 și 1991, fiecare având o putere de 1.000 de megawați.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău