Un război în secolul 21 înseamnă pe lângă multă suferință și multă manipulare, opinii
-
12 Martie 2022 09:35
Panica din jurul pretinsului deficit de produse petroliere și alimentare este una artificială și face parte din războiul informațional menit să genereze haos și destabilizare în Republica Moldova. Este opinia mai multor experți de la Chișinău, potrivit cărora un război în secolul 21 înseamnă extrem de multă dezinformare, iar țara noastră este lovită din plin de acest fenomen, notează IPN.
Experții în domeniul economic spun că războiul din Ucraina reprezintă un adevărat șoc pentru bugetele țărilor din regiune, Republica Moldova fiind direct afectată din punct de vedere economic. Totuși, decizia autorităților de la Kiev de a interzice exportul a o mare parte din produse, nu ar trebui să determine cetățenii să ia cu asalt rafurile magazinelor. Panica din jurul pretinsului deficit de produse petroliere, produse alimentare sau farmaceutice este una indusă artificial.
„Este o tragedie și un șoc negativ pentru economie. Războiul ne arată vulnerabilitățile economice acumulate în cei 30 de ani de Independență. Nu sunt motive de panică în privința produselor. Problema de logistică, de livrare a produselor din Ucraina poate fi soluționată în câteva zile, cu preluarea produselor din alte state. Chiar dacă frontul militar, unde cad bombe, la propriu, este în Ucraina, frontul războiului informațional este mult mai larg. Trebuie să fim pregătiți pentru noi atacuri care să stimuleze panica în societate”, a spus directorul executiv Expert-Group, Alexandru Lupușor, în cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune.
Potrivit lui Iulian Groza, membru al Consiliului Suprem de Securitate, informațiile false privind deficitul de produse petroliere sau incapacitatea statului de a asigura populația cu produse alimentare este parte a unei campanii de dezinformare, promovată intens în toate statele din regiune.
„Acest impuls al oamenilor este o reacție la o activitate intenționată de dezinformare sau de amplificare a panicii legate de deficitul de sare, de exemplu. Acest lucru s-a întâmplat și pe piața petrolieră. S-a întâmplat acest lucru și în România și Bulgaria. Este foarte clar că este vorba despre o campanie concertată care se adaugă la celelalte informații false legate de mobilizarea armatei, interzicerea ieșirii bărbaților din țară, alertă privind sistemul de testare a alarmelor. Toate aceste lucruri fac parte din aceeași campanie, al cărei scop este de a genera panică, panica poate genera haos și destabilizare”, a spus directorul executiv IPRE, Iulian Groza.
Și experții de media spun că unul dintre elementele războiului hibrid este propaganda și dezinformarea, atât de răspândite în Republica Moldova. Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, spune că astfel de fenomene pot fi contracarate prin creșterea nivelului de educație a populației.
„Un război înseamnă multă suferință, vieți distruse. Dar un război în secolul 21 înseamnă și foarte multă manipulare și dezinformare. Războaiele moderne se poartă nu doar cu tancurile, dar și cu pixurile. Suntem martori în aceste 16 zile la un val fără precedent de dezinformare din partea Kremlinului în raport cu această agresiune. Acest război ar trebui să însemne și o mai mare reziliență din partea cetățenilor și a statului față de dezinformare. Această reziliență vine dintr-o educație generală. Noi avem o mare problemă cu mulți cetățeni care nu sunt obișnuiți să citească, să se informeze, oameni care cred mai curând în zvonuri, decât în fapte”, a spus Petru Macovei.