Un raport în domeniul managementului deșeurilor din plastic, publicat în Monitorul Oficial

  • 09 Iulie 2021 10:32
Un raport în domeniul managementului deșeurilor din plastic, publicat în Monitorul Oficial

Modul de gestionare a deșeurilor din plastic continuă să fie necorespunzător, aducând prejudicii mediului și sănătății publice, iar factorii de decizie întârzie cu punerea în aplicare a unor măsuri eficiente ce ar îmbunătăți starea lucrurilor în acest domeniu. Despre aceasta indică un raport al Curții de Conturi al auditului performanței de mediu în domeniul managementului deșeurilor din plastic, publicat în Monitorul Oficial de vineri, 9 iulie, transmite MOLDPRES.

Potrivit raportului, lacunele cadrului juridic și lipsa colaborării la nivel interinstituțional tergiversează dezvoltarea unui sistem de management integrat al deșeurilor din plastic, care ar asigura o gestiune intercomună, eficace și durabilă a acestora.

„Principalele provocări cu care se confruntă Republica Moldova în ceea ce privește managementul deșeurilor din plastic țin de sortarea necalitativă a acestor deșeuri și de lipsa potențialului de a le transforma în materie primă. Dezvoltarea segmentului de prelucrare a deșeurilor necesită o conlucrare strânsă între două domenii strategice: mediu și economie. Însă, pentru moment, această dezvoltare este identificată drept una slabă în vederea soluționării problemelor în domeniu, atingerii obiectivelor trasate, precum și punerii în mișcare a proceselor inovatoare, care să aducă plusvaloare atât mediului, cât și economiei”, indică documentul, potrivit sursei citate.

Conform Curții de Conturi, lipsa capacităților instituționale de monitorizare și control privind bunurile din plastic interzise spre comercializare încurajează plasarea ilicită pe piață și importul pungilor din plastic, în valoare de 169 de milioane de lei numai în anul 2020.

Raportul a fost remis Președinției, Parlamentului, Guvernului, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului etc. pentru examinarea rezultatelor auditului și luare de atitudine, conform competențelor, cu aprobarea unui plan de măsuri de remediere a situațiilor constatate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău