Un raport britanic propune crearea unui organism „de control'' al calității știrilor

  • 12 Februarie 2019 20:09
Un raport britanic propune crearea unui organism „de control'' al calității știrilor

Un raport independent comandat de guvernul britanic și publicat marți propune crearea unui organism ''de control'' care să monitorizeze calitatea știrilor publicate de platformele online, pentru a ajuta utilizatorii să determine ''integritatea'' și ''fiabilitatea'' informației, transmite agenția EFE.

Premierul Theresa May a cerut anul trecut întocmirea acestui raport, cu obiectivul de a promova ''sustenabilitatea producției și distribuției jurnalismului de înaltă calitate''.

Raportul a fost coordonat de economistul Frances Cairncross, iar concluziile documentului arată că platforme precum Google și Facebook au început deja să dezvolte inițiative menite să faciliteze identificarea conținuturilor de încredere. 

''Aceste eforturi trebuie continuate și extinse, dar acest lucru să se facă sub o supraveghere adecvată'', se indică în raportul publicat de guvernul britanic.

Conform datelor cuprinse în document, Facebook și Google au obținut 54% din totalul câștigurilor pentru publicitatea pe Internet în Regatul Unit în anul 2017.

''Puterea platformelor online provine, de o parte, din enorma lor scară, și de cealaltă parte din marea cantitate de date personale pe care le colectează'', se mai arată în raportul care solicită de asemenea ca organismele de reglementare și control să continue să studieze ''opacitatea pieței anunțurilor digitale'', precum și rolul marilor platforme online. 

Investigația cerută de guvernul britanic pledează în plus pentru extinderea și pentru media digitale a scutirii de la plata TVA-ului, scutire de care în Regatul Unit beneficiază presa tipărită.

Se recomandă de asemenea autorităților să dezvolte programe pentru susținerea ''alfabetizării mediatice'' a populației, cu scopul de a educa cetățenii să observe așa-numitele ''știri false'' (fake news).

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
33
Cer senin
Umiditate:19 %
Vint:4,1 m/s
Fri
27
Sat
25
Sun
23
Mon
23
Tue
24

Curs oficial BNM 07 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6789 -0.0106
USD 16.6157 -0.0223
RON 4.0694 -0.0038
UAH 0.6000 -0.0012
RUB 0.2261 -0.0016
Arhivă Radio Chișinău