Un raport britanic propune crearea unui organism „de control'' al calităţii ştirilor

  • 12 Februarie 2019 20:09
Un raport britanic propune crearea unui organism „de control'' al calităţii ştirilor

Un raport independent comandat de guvernul britanic şi publicat marţi propune crearea unui organism ''de control'' care să monitorizeze calitatea ştirilor publicate de platformele online, pentru a ajuta utilizatorii să determine ''integritatea'' şi ''fiabilitatea'' informaţiei, transmite agenţia EFE.

Premierul Theresa May a cerut anul trecut întocmirea acestui raport, cu obiectivul de a promova ''sustenabilitatea producţiei şi distribuţiei jurnalismului de înaltă calitate''.

Raportul a fost coordonat de economistul Frances Cairncross, iar concluziile documentului arată că platforme precum Google şi Facebook au început deja să dezvolte iniţiative menite să faciliteze identificarea conţinuturilor de încredere. 

''Aceste eforturi trebuie continuate şi extinse, dar acest lucru să se facă sub o supraveghere adecvată'', se indică în raportul publicat de guvernul britanic.

Conform datelor cuprinse în document, Facebook şi Google au obţinut 54% din totalul câştigurilor pentru publicitatea pe Internet în Regatul Unit în anul 2017.

''Puterea platformelor online provine, de o parte, din enorma lor scară, şi de cealaltă parte din marea cantitate de date personale pe care le colectează'', se mai arată în raportul care solicită de asemenea ca organismele de reglementare şi control să continue să studieze ''opacitatea pieţei anunţurilor digitale'', precum şi rolul marilor platforme online. 

Investigaţia cerută de guvernul britanic pledează în plus pentru extinderea şi pentru media digitale a scutirii de la plata TVA-ului, scutire de care în Regatul Unit beneficiază presa tipărită.

Se recomandă de asemenea autorităţilor să dezvolte programe pentru susţinerea ''alfabetizării mediatice'' a populaţiei, cu scopul de a educa cetăţenii să observe aşa-numitele ''ştiri false'' (fake news).

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chişinău
6 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:35 %
Vint:6,2 m/s
Thu
1 °C
Fri
1 °C
Sat
0 °C
Sun
2 °C
Mon
3 °C

Curs oficial BNM 22 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5542 0.0963
USD 17.6060 0.0550
RON 4.0921 0.0206
UAH 0.7257 0.0056
RUB 0.2851 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău