Un raport al Senatului atribuie WikiLeaks un rol-cheie deliberat în efortul Rusiei de a influența alegerile în 2016

  • 18 August 2020 19:24
 Un raport al Senatului atribuie WikiLeaks un rol-cheie deliberat în efortul Rusiei de a influența alegerile în 2016

WikiLeaks a jucat un rol-cheie în efortul Rusiei de a influența alegerile prezidențiale din SUA în 2016 în favoarea lui Donald Trump și, cel mai probabil, a știut că ajută serviciile de informații ale Moscovei, susține un raport al Comisiei pentru Serviciile de Informații a Senatului american, transmite marți Reuters.

Potrivit raportului, fostul șef al campaniei lui Trump, Paul Manafort, a colaborat cu rușii, inclusiv cu oligarhul Oleg Deripaska, înaintea, în timpul și după scrutinul din 2016 în care miliardarul republican s-a confruntat cu democrata Hillary Clinton.

Comisia a constatat că rolul lui Manafort și proximitatea acestuia față de Trump au creat oportunități pentru serviciile de informați ruse, raportul notând că 'accesul de nivel înalt și disponibilitatea acestuia de a împărtăși informații cu persoane strâns afiliate serviciilor de informații ruse (...) au reprezentat o amenințare gravă de contrainformații'.

Evaluările sunt conținute în cel de-al cincilea și ultim capitol al raportului Comisiei senatoriale cu privire la ancheta sa desfășurată timp de trei ani și jumătate în legătură cu ingerința Rusiei în favoarea lui Trump.

Capitolele anterioare au confirmat concluzia agențiilor americane de informații, făcută publică în ianuarie 2017, conform căreia Rusia a încercat să-l ajute pe Trump în 2016 prin denigrarea lui Hillary Clinton, ceea ce a îngreunat victoria acesteia și i-ar fi afectat președinția dacă ar fi câștigat-o.

Evaluarea realizată de comisia senatorială este singura a Congresului începută imediat după alegerile din 2016 și care se mai afla în lucru.

Cel mai probabil, ultimul capitol al raportului, dat publicității în contextul în care președintele Trump se pregătește de confruntarea cu democratul Joe Biden în alegerile din noiembrie, va fi cea mai amplă dare de seamă publică cu privire la controversa electorală din 2016.AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău