Un purtător de cuvânt al talibanilor promite o amnistie generală în Afganistan, în prima lor conferință de presă

  • 18 August 2021 08:11
Un purtător de cuvânt al talibanilor promite o amnistie generală în Afganistan, în prima lor conferință de presă

Talibanii au adoptat un ton conciliator în prima lor conferință de presă susținută marți după preluarea puterii în Afganistan, relatează dpa și Reuters.

Purtătorul de cuvânt Zabihullah Mujahid le-a spus jurnaliștilor că talibanii nu sunt ostili față de nimeni. "Nu ne dorim dușmani interni sau externi", a afirmat purtătorul de cuvânt, notează Agerpres.

El a promis o amnistie generală care va fi valabilă pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care au lucrat în rol de susținere pentru forțele străine din țară, dar și pentru cei care au luptat împotriva talibanilor, a spus Mujahid.

"Nimeni nu vă va face rău, nimeni nu vă va bate la ușă", a dat el asigurări.

Întrebat despre civilii nevinovați care au fost uciși în timpul războiului cu forțele guvernamentale, Zabihullah Mujahid a afirmat că moartea lor a fost neintenționată.

În plus, el a promis că ambasadele străine și orașul Kabul vor fi sigure, dând asigurări că nimănui nu i se va face rău în Afganistan.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor a pus haosul din Kabul din ultimele zile pe seama incompetenței fostului guvern.

Talibanii s-au pronunțat și pentru menținerea drepturilor femeilor în cadrul legii sharia, a mai spus el, adăugând că femeile vor putea să muncească în domeniul sanitar, al educației, dar și în alte profesiuni. Femeile vor putea să studieze și să lucreze și "vor fi foarte active în societate, dar în cadrul islamului", a precizat Mujahid.

Purtătorul de cuvânt a încercat să liniștească și mass-media, afirmând că organele de presă trebuie să rămână imparțiale, dar și că orice conținut nu trebuie să fie contrar valorilor islamice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău