Un proiect tehnic privind plata diferenței de salariu angajaților din ministere ca urmare a reorganizării a provocat dezbateri aprinse în Parlament

  • 23 Septembrie 2021 17:09
Un proiect tehnic privind plata diferenței de salariu angajaților din ministere ca urmare a reorganizării a provocat dezbateri aprinse în Parlament

Persoanelor transferate într-o funcție similară sau avansată, urmare a reorganizării administrației publice centrale de specialitate și transferării a unor domenii de activitate sau funcții de la o unitate bugetară către alta, li se va garanta diferența de salariu, în cazul în care acesta va fi mai mic decât salariul mediu lunar calculat până la transferare.

Potrivit agenției INFOTAG, proiectul elaborat în acest scop, care prevede modificarea Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, a provocat serioase controverse în Parlament, dar a fost aprobat în prima lectură.

În contextul restructurării administrației publice centrale de specialitate prin separarea unor ministere, 56 de persoane vor fi transferate către ministerele nou-create, urmând să beneficieze de plata diferenței de salariu în sumă de la 100 lei - până la 6132 lei lunar. Implementarea proiectului nu necesită cheltuieli suplimentare de la bugetul de stat, deoarece mijloacele financiare pentru plata salariilor personalului respectiv sunt planificate în Legea bugetului de stat pentru anul 2021.

Dar opoziția a avut numeroase întrebări cu privire la proiect, ceea ce a dus la o dezbatere care a durat mai mult de o oră. Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Oleg Reidman, a menționat că măsura se abate de la prevederile generale ale Codului Muncii, menționând, în același timp, că el nu înțelege cum aceasta nu va necesita costuri suplimentare.

Vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea a spus că "în pofida faptului că autoritățile au declarat necesitatea reducerii costurilor administrative, reorganizarea ministerelor (creșterea numărului acestora de la nouă la 13 - "I.") duce la o creștere a costurilor și o majorare a numărului de șefi".

"Când dvs. (autoritățile) ați venit cu o propunere de reorganizare a Ministerelor, am sugerat să așteptați noul an bugetar. În situația pandemia, creșterea prețurilor la medicamente, ca răspuns (autoritățile) numesc noi șefi în locuri calde. Iată vremurile bune", s-a arătat indignat socialistul.

Reprezentanții partidului de guvernământ PAS au numit criticile drept "ieftine" și "speculative".

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău