Un proiect privind protecția monumentelor din patrimoniul național a fost înregistrat astăzi la Parlament. Ce prevede documentul
-
03 Noiembrie 2021 14:46
Un proiect de modificări legislative privind protecția monumentelor din patrimoniul național a fost înregistrat astăzi la Parlament. Proiectul, inițiat de un grup de deputați PAS, prevede neadmiterea construcțiilor pe arii protejate, excluderea unor norme juridice din domeniu prevăzute deja în alte legi, stabilirea clară a atribuțiilor administrațiilor centrale și locale în domeniul protejării monumentelor și responsabilizarea pentru prejudiciul adus monumentelor de arhitectură.
Inițiativa legislativă are scopul de a consolida domeniul respectiv, a spus deputatul PAS, Virgiliu Pâslariuc:
„În primul rând sunt introduse în circuitul juridic câteva noțiuni de specialitate noi și precizate câteva noțiuni deja existente cum ar fi: intervenția asupra monumentelor, terenul monumentelor, zonă de protecție, mediu istorico-arhitectural. Sunt specificate expres activitățile interzise asupra monumentelor. Este introdus un capitol nou referitor la modul de reparare a prejudiciului ca rezultat al activităților ilegale de demolare, mutilare și degradare a acestora. Proiectul de lege face claritate în atribuțiile autorităților publice locale în activitatea de protejare a monumentelor”, a menționat Virgiliu Pâslariuc.
Deputatul Vasile Grădinaru a subliniat rolul administrației publice locale în păstrarea monumentelor de arhitectură.
„Din păcate administrația publică locală, nu au luat măsuri suficiente pentru a proteja monumentele. Cel mai vădit exemplu este în municipiul Chișinău - aici sunt concentrate și cel mai mare număr de monumente și, respectiv, aici putem exemplifica cel mai bine. Cel mai teribil ce putea să se întâmple în municipiul Chișinău era să se aprobe decizia 2/67 prin care s-a pus prin aplicare regulamentul local de urbanism pentru nucleul istoric, care de fapt crea premise pentru distrugerea monumentelor istorice din centrul orașului Chișinău. În loc să ia măsuri ca să protejeze patrimoniul, iată vedem că acțiunile sunt contrare, în privința distrugerii acestora”, susține deputatul.
Proiectul a fost elaborat de deputații PAS împreună cu reprezentanți ai societății civile din domeniul protecției monumentelor, organizația „Save Chișinău”. Consultările publice pe marginea acestui proiect de lege vor avea loc pe 8 noiembrie.