Un proiect moldo-ceh lansat în nord a fost multiplicat în toate regiunile R. Moldova

  • 10 Decembrie 2021 11:04
Un proiect moldo-ceh lansat în nord a fost multiplicat în toate regiunile R. Moldova

La Bălți a avut loc ședința de finalizare a proiectului moldo-ceh „Dezvoltarea regională în Republica Moldova: suport privind implementarea strategiilor regionale folosind Sistemul Informațional Geografic (GIS)”. Acesta a fost multiplicat în toate regiunile de dezvoltare a țării, transmite MOLDPRES.

Proiectul a oferit suport specialiștilor din Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord privind aplicarea Sistemului Informațional Geografic (GIS) în procesul de implementare a strategiilor de dezvoltare regională. El a contribuit la consolidarea capacităților actorilor implicați în procesele de dezvoltare regională și la aplicarea instrumentelor moderne de planificare strategică, scrie sursa citată.

Ghidați de experți cehi pe tot parcursul implementării proiectului, reprezentanții ADR au învățat cum să creeze hărți electronice și cum să opereze cu date de tip raster și PDF, precum și cu servicii de cartografiere și surse OpenStreetMap.

Specialiștii ADR urmează să pună în practică noile abilități în procesul de elaborare a planurilor regionale, precum și în prezentarea grafică a unor hărți în domenii concrete. Rezultatele acestui proiect pot genera un nou tip de planificare strategică în Republica Moldova, regiunile de dezvoltare devenind astfel mai atractive pentru investitori.

În cadrul ședinței de finalizare a proiectului, Victoria Zabolotnîi, specialistă în cooperare externă la ADR Nord, a prezentat practicile de succes în utilizarea sistemului GIS în Regiunea de Dezvoltare Nord. Experta a relevat că Agenția utilizează sistemul în crearea bazelor de date regionale, generarea grafică a indicatorilor sectoriali, în planificare și în elaborarea documentelor strategice. În special, ADR Nord utilizează sistemul GIS în domeniile de aprovizionare cu apă și sanitație, management deșeuri, dezvoltare și promovare economică, atragere investiții, dezvoltare urbană, turism etc.

Proiectul „Dezvoltarea regională în Republica Moldova: suport privind implementarea strategiilor regionale folosind Sistemul Informațional Geografic” a fost finanțat de Agenția de Cooperare pentru Dezvoltare Internațională a Republicii Cehe. El a fost realizat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în parteneriat cu Agenția cehă GEOtest și Agențiile de Dezvoltare Regională Nord, Centru, Sud și UTA Găgăuzia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
19
Fri
21
Sat
22
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău