Un proiect de lege ce ar putea pune punct tergiversării proceselor de judecată a fost votat în prima lectură de Parlament

  • 23 Iunie 2023 13:22
Un proiect de lege ce ar putea pune punct tergiversării proceselor de judecată a fost votat în prima lectură de Parlament

Un proiect de lege ce ar putea pune punct tergiversării proceselor de judecată a fost votat astăzi în prima lectură de Parlament. Printre prevederile proiectului se numără limitarea amânărilor ședințelor de judecată, cererilor de strămutare și recuzare, precum și revizuirea prevederilor privind admiterea, desemnarea și înlocuirea apărătorului, transmite Radio Chișinău.

Deputatul PAS, Vasile Grădinaru, membru al Comisei Parlamentare Juridice, a ținut să argumenteze importanța acestui proiect de lege cu faptul că prin acest mod se va pune punct tergiversării proceselor de judecată, așa cum s-a întâmplat în ”dosarul Șor”, ședințele fiind amânate de zeci de ori, iar dosarul strămutat de la o judecătorie la alta.

„Dragi cetățeni, ori de câte ori ne întâlnim în teritoriu mă întrebați un simplu lucru – de ce „kuliocarii” se plimbă încă prin țară și în afară, de ce se plimbă cu mașini de lux și continuă să locuiască în case cu multe etaje, deși locul lor e la pușcărie. De ce de la copiii de la grădiniță până la persoanele în vârstă știu cine a furat miliardul, însă vinovații nu stau la pușcărie. Unul dintre motivele principale – este tergiversarea proceselor de judecată”, a spus Vasile Grădinaru.

Printre prevederile proiectului se numără ajustarea cadrului normativ în vederea prevenirii încălcării termenului rezonabil, extinderea utilizării aplicației de videoconferință în ședințele de judecată, diminuarea numărului cererilor de recuzare și celor de strămutare.

„Se limitează posibilitatea cererilor de amânare o singură dată în mod motivat. Se limitează înaintarea cererilor de recuzare care trebuie înainte până la începerea cercetării judecătorești, cu o sigură excepție – atunci când se dovedesc circumstanțele care nu au putut fi definite anterior. Mai mult, instanța va putea să aplice sancțiuni pentru cererile multiple abuzive”, a precizat Veronica Mihailov-Moraru.

La fel, proiectul mai prevede revizuirea procedurilor privind admiterea, desemnarea și înlocuirea apărătorului. În situațiile în care un apărător lipsește nejustificat sau refuză să exercite apărarea, acesta este înlocuit pentru perioada absenței nejustificate a acestuia. De asemenea, autorii documentului mai propun instituirea procedurii acordului de cooperare. Astfel, persoanelor fizice învinuite li se va reduce pedeapsa, dacă vor coopera cu organele de urmărire penală. Această procedură se va aplica doar procuraturilor specializate, pentru a combate corupția și crima organizată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău