Un prim lot de 1.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 în drum spre Fâșia Gaza (Israel)

  • 17 Februarie 2021 12:25
Un prim lot de 1.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 în drum spre Fâșia Gaza (Israel)

Un prim lot de 1.000 de doze de vaccin împotriva noului coronavirus este transportat spre Fâșia Gaza aflată sub blocadă israeliană, au anunțat miercuri autoritățile israeliene, care au blocat transferul la începutul acestei săptămâni, informează AFP.

"În această dimineață, miercuri, 1.000 de doze de vaccin Sputnik V donate de Rusia (...) au fost transferate de Autoritatea Palestiniană spre Fâșia Gaza, la cererea Autorității Palestiniene și cu aprobarea conducerii politice (israeliene)", a raportat Cogat, organismul israelian responsabil cu operațiunile civile din teritoriile palestiniene.

"Vaccinurile sunt în drum spre punctul de trecere Erez", care separă teritoriul israelian de enclava palestiniană, a adăugat acest organism într-un comunicat.

Autoritatea Palestiniană, cu sediul în Cisiordania ocupată, a acuzat luni statul evreu că a refuzat intrarea a mii de doze de vaccin anti-COVID-19 în Gaza, care are două milioane de locuitori. De cealaltă parte, Cogat a declarat că solicitarea palestiniană de intrare a vaccinurilor este "în curs de analizare și așteaptă o decizie politică".

Mișcarea palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâșia Gaza, a denunțat marți o "crimă" care "încalcă" dreptul internațional.

Fâșia Gaza a înregistrat peste 53.700 de cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei, dintre care 538 soldate cu decese, însă surse medicale au raportat o scădere a spitalizărilor în ultimele săptămâni.

În Cisiordania, Ministerul Sănătății a recenzat oficial peste 115.700 de infectări cu noul coronavirus și peste 1.400 de decese asociate COVID-19.

Autoritatea palestiniană a lansat la începutul lunii februarie vaccinarea personalului său medical, după ce a primit 2.000 de doze de vaccin de la statul evreu.

Ea a primit de asemenea 10.000 de doze de vaccin rusesc Sputnik V și și-a indicat intenția de a oferi o parte palestinienilor din Gaza, un teritoriu separat geografic de Cisiordania de Israel.

Ea urma să primească la mijlocul lunii februarie cel puțin 50.000 de doze suplimentare de vaccin prin mecanismul COVAX, înființat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Alianța pentru vaccinuri.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău