Un portavion american va efectua o vizită istorică în Vietnam

  • 25 Ianuarie 2018 18:26
Un portavion american va efectua o vizită istorică în Vietnam

Un portavion american urmează să acosteze în luna martie în Vietnam, o premieră istorică pentru cei doi foști inamici, astăzi aliați pentru a contracara creșterea influenței Beijingului în Marea Chinei de Sud, informează AFP.

Anunțul a fost făcut joi, cu ocazia unei vizite a secretarului american al apărării, Jim Mattis, la Hanoi, a doua etapă a turneului său asiatic, care l-a dus și în Indonezia.

La Hanoi, unde s-a întâlnit cu omologul său vietnamez Ngo Xuan Lich și cu președintele țării, Tran Dai Quang, Mattis a insistat pe libertatea de navigație în Marea Chinei, o problemă ce suscită divergențe între cele două țări comuniste.

Beijingul revendică aproape în totalitate Marea Chinei de Sud - un spațiu maritim care se presupune că ar fi bogat în resurse naturale și prin care tranzitează bunuri în valoare de peste 5.000 miliarde de dolari anual.

Dar pretențiile chineze sunt contestate de alte țări riverane, cum ar fi Vietnamul, Filipine, Malaezia, Brunei, precum și de Taiwan.

''Cei doi conducători au convenit să lucreze la o vizită a portavionului USS Carl Vinson la Danang în martie'', a indicat presei purtătorul de cuvânt al lui Jim Mattis, comandantul Jeff Davis.

Va fi o vizită istorică pentru că niciun portavion american nu a acostat până acum în Vietnam, potrivit oficialilor de la Pentagon. În timpul războiului din Vietnam, care s-a încheiat în 1975, portavioane americane au trecut pe lângă coastele vietnameze, dar niciodată nu au intrat în porturile acestei țări, au precizat ei.

La fel ca la Jakarta, Mattis a subliniat și la Hanoi că libertatea de navigație este crucială pentru economia în creștere puternică a Vietnamului.

Legăturile militare între cei doi foști inamici s-au consolidat în ultimii ani, în special după vizita istorică efectuată în 2016 de fostul președinte american Barack Obama, care a ridicat un embargo asupra vânzărilor de arme către Hanoi, datând din perioada războiului din Vietnam.

Anterior, ministrul apărării vietnamez a efectuat o vizită la Washington în luna august, în cadrul eforturilor autorităților de la Hanoi de a menține relații bune cu administrația președintelui Donald Trump.

Mattis, care se află în prima sa vizită în Vietnam, pleacă joi seara înapoi spre SUA, după un turneu de cinci zile în regiune, ce a fost marcat de o demonstrație memorabilă a forțelor speciale indoneziene, care au mușcat șerpi cu dinții ca să le bea sângele și au spart cărămizi cu capul, notează AFP. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău