Un poet din Rusia a intrat în comă la două zile după ce s-a intersectat cu agenții secreți care au fost pe urmele lui Alexei Navalnîi

  • 10 Iunie 2021 11:37
Un poet din Rusia a intrat în comă la două zile după ce s-a intersectat cu agenții secreți care au fost pe urmele lui Alexei Navalnîi

Un poet rus, opozant al regimului Putin, a supraviețuit miraculos unei boli misterioase, care l-a dus la un pas de moarte în 2019. Site-ul de investigații Bellingcat dezvăluie că traseul lui Dmitri Bikov s-a intersectat de mai multe ori cu cel al unor agenți din serviciile secrete rusești care au fost și în apropierea lui Alexei Navalnîi cu puțin timp înainte ca acesta să fie otrăvit. La nici două zile după ce agenții secreți au fost localizați în proximitatea lui Bikov, acesta s-a îmbolnăvit subit în avion, exact ca Navalnîi, și a căzut în comă pentru cinci zile. Medicii care l-au tratat nu știu nici acum ce a pățit opozantul rus, transmite DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, cazul prezumtivei otrăviri a lui Dmitri Bikov seamănă izbitor cu cel al lui Alexei Navalnîi - supraveghere pentru o perioadă lungă de timp de către serviciile secrete, prezența acelorași agenți FSB în apropierea victimei cu puțin timp înainte de otrăvire, simptome violente urmate de stare de comă, obstrucție din partea autorităților pentru ca victima să fie transportată la un spital cu posibilități mai bune de tratament.

Jurnaliștii Bellingcat au reconstituit o serie de călătorii cu avionul și trenul ale unor echipe de agenți FSB, care coincid ca timp și loc cu călătoriile lui Dmitri Bikov, intelectual rus și critic vehement al lui Vladimir Putin. Agenții FSB (fostul KGB) provin din două unități ale serviciului, și anume agenți operativi din departamentul împotriva extremismului și specialiști în arme chimice de la Institutul Criminalistic al FSB.

Călătoriile "echipei de otrăviri", cum o numește Bellingcat, au avut loc între luna mai 2018 și aprilie 2019 și au culminat cu un zbor la Novosibirsk pe 12 aprilie 2019, unde au aterizat cu doar câteva ore înaintea lui Dmitri Bikov, care se afla într-un turneu de conferințe. Doi agenți ai echipei FSB, călătorind sub identități false, au stat pe 13 aprilie în Novosibirsk, unde se afla și Bikov, iar a doua zi au plecat la Moscova, cu bilete cumpărate în ultimul minut.

Dmitri Bikov a plecat apoi spre Ekaterinburg, iar în ziua următoare spre Ufa. În zbot spre Ufa, lui Bikov i s-a făcut brusc rău, a început să vomite și și-a pierdut conștiența. A stat cinci zile în comă, medicii punând inițial diagnosticul de edem cerebral și niveluri mărite de glucoză. A fost pus pe ventilație artificială și tratat simptomatic, inclusiv cu antibiotice împotriva unei "infecții bacteriene" din sursă necunoscută.

După insistențe mari ale colegilor săi de la Novaya Gazeta și în ciuda împotrivirii autorităților, Bikov a fost transportat în cele din urmă la un institut neurologic din Moscova, unde s-a trezit pe 20 aprilie 2019. Starea lui s-a îmbunătățit și, pe 26 aprilie, a fost externat, deși cauzele stării sale nu fuseseră identificate.

Documentele de externare atribuie cauza unei infecții alimentare cu o bacterie neidentificată. Bikov a declarat că medicii care l-au tratat i-au spus că nu au găsit sursa infecției. Experți în arme chimice consultați de Bellingcat au confirmat că simptomele prezentate de Bikov pot fi explicate în mod rezonabil prin efectele neurologice ale otrăvirii cu organofosfați.

Agenții din "echipa de otrăvire". Cine este Doctorul Ivan

Bikov a avut trei agenți pe urmele sale, dintre care doi - Vladimir Paniaev și Ivan Osipov - s-au aflat și în preajma lui Alexei Navalnîi înainte să fie otrăvit anul trecut, potrivit Bellingcat.

Ivan Osipov este ofițer FSB decorat, care, potrivit legăturilor sale și istoricului convorbirilor telefonice, lucrează la Institutul Criminalistic al FSB. Cele mai multe apeluri telefonice dinainte de otrăvirea lui Alexei Navalnîi au fost către alți ofieri ai institutului, altele au fost către agenți de la departamentul împotriva extremismului din FSB, iar o mică parte din ele către cercetători de la Institutul Signal, care are legături cu dezvoltarea agenților neurotixici (Navalnîi a fost otrăvit cu Novicioc). Mai mulți cunoscuți de-ai săi îl aveau în agendă ca "Doctorul Ivan".

Vladimir Paniaev este membru al unității împotriva extremismului din cadrul FSB. Împreună cu Osipov și Alexei Alexandrov, ambii de la Institutul Criminalistic, au fost pe urmele lui Navalnîi de la Novisibirsk la Tomsk în august 2020, când opozantul a fost otrăvit. În toată acea perioadă, Paniaev a comunicat continuu cu șefi ai Institutului Criminalistic.

Valeri Sukarev este ofițer FSB, născut în 1956. Pe baza călătoriilor și comuncațiilor sale, pare că este cel mai înalt ofițer FSB implicat în operațiunile de otrăvire a opozanților regimului, scrie Bellingcat. După ce și-a luat o nouă identitate, Nicolai Gorokov, a stat pe urmele lui Navalnîi cea mai mare parte a campaniei prezidențiale la care acesta a luat parte în 2017, urmărindu-l în 18 destinații diferite pe teritoriul Rusiei. În 2018, a folosit aceeași identite pentru a-l urmări pe Dmitri Bikov.

Cine este Dmitri Bikov

Dmitri Bikov este un cunoscut scriitor rus, poet și jurnalist. Critic foarte vocal al guvernului, Bikov a refuzat de două ori invitația de a-l întâlni pe Vladimir Putin, în cadrul unor evenimente culturale. Bikov organizează și ia parte la proteste antiguvernamentale și s-a opus intervenției Rusiei în estul Ucrainei și anexării Crimeei.

El nu știe ce anume din acțiunile sale a determinat FSB să-l urmărească și, posibil, să-l otrăvească. Într-o discuție cu Bellingcat și Insider, a spus că "motivele Kremlinului nu sunt neapărat clare" și că probabil el era pur și simplu "următorul pe listă".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău