Un plasture special ar putea contribui la salvarea persoanelor care au suferit un infarct

  • 17 Iunie 2019 19:24
Un plasture special ar putea contribui la salvarea persoanelor care au suferit un infarct

Oameni de știință din Marea Britanie au creat un tip special de plasture cardiac, ce ar putea salva de la moarte mii de persoane care au suferit un infarct, informează Press Association.

Reprezentanții British Heart Foundation (BHF) spun că acești plasturi - care sunt obținuți prin cultură în laborator și contribuie la repararea inimilor deteriorate - ar putea în viitor să ofere pacienților un tratament la îndemână.

Plasturii cu țesut cardiac au mărimi de 3 centimetri x 2 centimetri și conțin până la 50 de milioane de celule stem umane, care sunt programate să se transforme în celule musculare cardiace funcționale.

Experții spun că unul sau mai mulți plasturi de acest tip ar putea fi implantați pe inimile pacienților care au suferit infarcte, pentru a preveni o recidivă sau chiar pentru a inversa tendința de degradare a acestui organ vital.

În timpul unui infarct, inima este lipsită de nutrimente vitale și oxigen, iar acea penurie ucide o parte dintre celulele care alcătuiesc mușchiul cardiac.

Acest proces slăbește inima și duce în cele din urmă la insuficiență cardiacă, o afecțiune de care suferă aproximativ 920.000 de persoane în Marea Britanie.

Odată aplicat peste inimă, noul tip de plasture are misiunea de a furniza suport fizic mușchiului vătămat al inimii și de a ajuta acest organ să pompeze sânge într-o manieră mai eficientă.

De asemenea, substanțe chimice sunt eliberate de noul plasture pentru a stimula celulele cardiace să se repare și să se regenereze.

Testele de laborator au arătat că plasturii încep "să bată" ca o inimă, în mod spontan, la trei zile după implantare și încep să imite țesutul cardiac matur în decurs de o lună.

În cadrul testelor pe animale, plasturii au dus la o îmbunătățire a funcției cardiace după producerea unui infarct, iar vase sangvine cardiace au putut să crească prin structura și textura acestor plasturi.

Testele clinice pe oameni vor fi demarate în următorii doi ani, întrucât creatorii acestor plasturi vor să se asigure că ei vor funcționa la fel de bine și pe pacienți umani.

Obiectivul principal este acela de a se obține un stoc de plasturi prefabricați care să fie compatibili cu toți pacienții, pentru ca unei persoane care suferă un infarct să poată să îi fie implantat foarte repede un astfel de plasture.

"Într-o bună zi, sperăm ca acești plasturi cardiaci să fie adăugați pe lista de tratamente pe care medicii pot să le prescrie pacienților în mod obișnuit după un infarct", a declarat Richard Jabbour, medic la Centrul de Medicină Regenerativă administrat de BHF la Londra.

Studiile realizate în domeniul plasturilor cardiaci sunt prezentate la conferința organizată în această perioadă de British Cardiovascular Society în orașul Manchester.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
2,74
Cer fragmentat
Umiditate:98 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău