Un papirus din secolele IV – V descrie unul dintre miracolele pe care Iisus le-a făcut în copilărie: ”Iisus în vârstă de 5 ani bate din palme și aduce figurinele de lut la viață”

  • 19 Iunie 21:00
Un papirus din secolele IV – V descrie unul dintre miracolele pe care Iisus le-a făcut în copilărie: ”Iisus în vârstă de 5 ani bate din palme și aduce figurinele de lut la viață”

Oamenii de știință au descifrat și publicat conținutul unui fragment de papirus care conține o parte din Evanghelia copilăriei după Toma, care istorisește întâmplări din copilăria lui Iisus, transmite miercuri Live Science, transmite Agerpres.

Scris în greacă, fragmentul de papirus datează din secolele IV – V, fiind astfel cea mai veche copie cunoscută a acestei Evanghelii, conform autorilor unui studiu publicat recent în jurnalul Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik. Există și alte copii ale acestei Evanghelii, dar ele sunt mai recente. Bisericile creștine nu au inclus această Evanghelie în Biblie, scrie G4Media.

Este „cel mai vechi manuscris conservat al acestui text în orice limbă”, susțin co-autorii acestui studiu – Lajos Berkes, lector la Institutul pentru Creștinism și Antichitate din cadrul Universității Humboldt din Berlin (Germania), și Gabriel Nocchi Macedo, profesor specializat în papirologie de la Universitatea din Liege (Belgia).

Oamenii de știință sunt aproape unanim de părere că Evanghelia copilăriei după Toma a fost scrisă în secolul II, unul dintre motive fiind similitudinile stilistice dintre unele istorisiri din această Evanghelie și alte povestiri despre Iisus despre care se știe că au fost scrise în secolul II.

Fragmentul de papirus vorbește despre un miracol pe care Iisus l-a înfăptuit pe când era copil. În acest fragment, „Iisus se juca în vadul unui pârâu și modelează 12 vrăbii din lut moale. Când tatăl său, Iosif, îl dojenește și îl întreabă de ce face astfel de lucruri în ziua sfântă de Sabat, copilul Iisus în vârstă de 5 ani bate din palme și aduce figurinele din lut la viață”, conform unui comunicat al Universității Humboldt din Berlin. Această istorisire era deja cunoscută din copiile mai recente ale acestei Evanghelii.

Dacă în fragmentul analizat se vorbește doar despre acest miracol, în copiile mai recente ale acestei Evanghelii sunt menționate și alte miracole realizate de copilul Iisus – cum ar fi readucerea la viață a unui alt copil pe nume Zeno sau vindecarea instantanee a tatălui său, Iosif, după ce acesta a fost mușcat de un șarpe veninos.

Originea acestui fragment de papirus nu este certă. „Știm aproape nimic despre proveniența acestui papirus, istoria sa și cui i-a aparținut”, a declarat Nocchi Macedo pentru Live Science. „Tot ce știm cu certitudine este că își are originea în Egipt. Ar fi putut ajunge la Hamburg fie odată cu cea mai mare parte a colecției de papirusuri – între 1906 și 1939 – fie în 1990 când o cutie conținând papirusuri neconservate a fost transferată (la Hamburg) de la Berlin”.

În studiul lor, cei doi oameni de știință se declară încrezători că acest fragment de papirus se afla deja în Germania înainte de cel de-al Doilea Război Mondial.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
26,63
Câțiva nori
Umiditate:70 %
Vint:6,17 m/s
Sun
18
Mon
17
Tue
16
Wed
16
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău