Un pachet din plastic cu 120 de lingouri de aur, găsite într-un tren în Elveția, destinate Crucii Roșii, urmează să fie predate CICR, anunță justiția elvețiană

  • 26 August 2023 15:12
Un pachet din plastic cu 120 de lingouri de aur, găsite într-un tren în Elveția, destinate Crucii Roșii, urmează să fie predate CICR, anunță justiția elvețiană

Un număr de 120 de lingouri mici de aur, cântărind 3,732 kilograme, găsite în octombrie 2019 de către un controlor într-un pachet alb cu inscripția „expediere de obiecte de valoare către CICR”, într-o pungă de plastic, într-un tren care asigura o legătură de la Saint-Gall, la est de Lucerna, către centrul Elveției, urmează să fie predat Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), anunță într-un comunicat Parchetul din Lucerna, după ce poliția a căutat în zadar proprietarul lingourilor, relatează AFP, citată de News.ro.

Aurul, cu o puritate de 999,9 %, valora joi 56.000 de euro kilogramul.

„Comoara”, care nu a fost încă predată CICR, valorează astfel aproximativ 210.000 de euro.

În urma unei anchete îndelungate, autoritățile nu au putut găsi proprietarul și nu au putut nici să facă vreo legătură între lingouri și vreo infracțiune.

„Cum aurul se afla într-un colet adresat CICR, putem presupune că proprietarul necunoscut voia să predea aurul acestei organizații. Astfel, descoperirea va fi predată CICR”, a anunțat vineri, într-un comunicat, parchetul.

Comitetul, contactat de AFP, s-a declarat liniștit cu privire la originea aurului, în urma anchetei poliției, ceea ce îi permite să primească acest cadou.

„Ne exprimăm întreaga recunoștință față de această contribuție generoasă”, a declarat un purtător de cuvânt, care s-a grăbit să precizeze că organizația privilegiază cei mai clasice de a primi donații.

„Donația primită va contribui în mod semnificativ la finanțarea operațiunilor mondiale ale CICR dedicate protecției și asistenței persoanelor celor mai vulnerabile, afectate de război sau violență”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Aurul urmează să fie vândut, a precizat el.

Această donație cade la fix pentru CICR, care se află într-o situație financiară foarte dificilă, în urma creșterii costurilor din cauza inflației și unei scăderi a generozității unor donatori - din cauza alocării unor fonduri foarte importante Ucrainei.

Împotriva acestor dificultăți, CICR a adoptat un plan drastic de reducere a costurilor - cu câteva sute de milioane de franci elvețieni - printr-o reducere semnificativă a personalului.

În total 26 dintre cele 350 de filiale ale organizației din întreaga lume urmează să fie închise, iar resursele altora urmează să fie reduse în mod considerabil.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău