Un ofițer în rezervă al armatei germane, inculpat pentru spionaj în beneficiul Rusiei

  • 01 Aprilie 2022 17:17
Un ofițer în rezervă al armatei germane, inculpat pentru spionaj în beneficiul Rusiei

Un ofițer în rezervă al armatei germane a fost inculpat pentru spionaj între 2014 și 2020 în beneficiul Rusiei, a anunțat vineri parchetul federal, relatează AFP.

Suspectul este acuzat că le-a furnizat serviciilor secrete ruse informații privind rezerviștii Bundeswehr, „apărarea civilă” sau despre consecințele sancțiunilor economice impuse Moscovei începând din 2014, a precizat parchetul federal într-un comunicat, potrivit DIGI24.

El a livrat, de asemenea, elemente privind șantierul gazoductului controversat Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania și care a fost suspendat în februarie, potrivit aceleiași surse.

Suspectul, Ralph G., era ofițer în rezervă al Bundeswehr și „conducea un comandament de legătură al districtului în calitate de șef adjunct”, a precizat parchetul federal. Activitatea sa profesională civilă, care nu este precizată, îi permitea, în plus, să facă parte din „mai multe comitete ale economiei germane”.

Între 2014 și martie 2020, cele două poziții i-au permis acestui ofițer în rezervă, „aflat în legătură cu un serviciu de informații rus prin intermediul a diferite persoane”, să transmită în „numeroase ocazii documente și informații provenite în parte din surse publice, dar și din surse nepublice”.

Pe lângă informații privind sancțiunile, Nord Stream 2 sau armata germană în general, suspectul a mai livrat Moscovei și „date personale ale înalților gradați ai Bundeswehr, între care informații private”, potrivit parchetului federal, însărcinat în Germania cu afacerile de terorism și de spionaj.

El era răsplătit în special prin „invitații la manifestații organizate de serviciile guvernamentale ruse”.

Mai multe afaceri presupuse de spionaj au înveninat în ultimii ani relațiile între Moscova și Berlin.

Justiția germană l-a condamnat astfel, la sfârșitul lui octombrie, pe un fost angajat al unei firme de securitate informatică la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că a transmis Rusiei date privind camera deputaților din Germania, mai notează sursa citată de Agerpres.

Un proces a început la jumătate lui februarie împotriva unui om de știință rus suspectat că a spionat programul spațial european Ariane în beneficiul Moscovei.

Acuzații de spionaj cibernetic împotriva Moscovei au degradat și ele relațiile între cele două părți, chiar înainte de ofensiva rusă în Ucraina.

Rusia este de asemenea acuzată de piraterie informatică la scară largă care a vizat în 2015 computerele Bundestagului și serviciile cancelarului Angela Merkel, precum și NATO și canalul de televiziune francofon TV5 Monde.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-2,26
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:7,72 m/s
Mon
-0
Tue
1
Wed
1
Thu
1
Fri
0
Arhivă Radio Chișinău