Un oficial al agenției spațiale ruse a fost arestat pentru spionaj în favoarea unei țări NATO

  • 07 Iulie 2020 17:10
Un oficial al agenției spațiale ruse a fost arestat pentru spionaj în favoarea unei țări NATO

Un consilier al șefului agenției spațiale rusești Roskosmos a fost arestat pentru trădare, informează BBC, care citează informații oferite de instituție.

Agenția Roskosmos a anunțat într-un comunicat de presă că arestarea fostului jurnalist Ivan Safronov nu are legătură cu actualul său loc de muncă.

Potrivit serviciului de securitate FSB, Safronov este suspectat pentru spionaj în favoarea unei țări NATO. Înainte să lucreze la Roskosmos, Safronov a fost ziarist specializat pe zona militară pentru publicațiile Kommersant și Vedomosti.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru BBC: "Din câte știm, arestarea sa nu are legătură în niciun fel cu activitatea sa jurnalistică". 

Safronov s-a alăturat Roskosmos în luna mai, în funcția de consilier al directorului general Dmitri Rogozin.

Agenția spațială rusă a precizat că îi ajută pe anchetatori să-și desfășoare cercetările.

Fostul jurnalist riscă până la 20 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

Agenția de știri Ria a citat un comunicat FSB potrivit căruia autoritățile rusești cred că Safronov ar fi lucrat pentru serviciile de securitate ale unei țări NATO necunoscute.

"A adunat și a dat mai departe informații clasificate despre serviciile militare, de apărare și de securitate ale Federației Ruse", se arata în comunicatul FSB.

Agenția Interfax citează o sursă din FSB potrivit căreia Safronov a fost chemat pentru a fi audiat de către FSB în urmă cu un an, însă nu au fost lansate acuzații la adresa lui.

Cu toate acestea, în 2019 au avut loc sedințe în instanță, după ce publicația Kommersant ar fi dezvăluit secrete de stat. Aceste informații ar fi avut legătură cu un articol la care Safronov a fost co-autor, iar articolul era despre livrările de avioane de vânătoare Su-35 către Egipt.

Până când să ajungă cazul în instanță, Safronov fusese deja concediat de la Kommersant pentru un alt articol. Întregul departament politic al publicației a demisionat în semn de protest față de concedierea sa.

Tatăl lui Ivan Safronov, care purta același nume, a fost un faimos analist militar pentru Kommersant. A murit în 2007, după ce a căzut de la etajul al cincilea al unei clădiri din Moscova. Potrivit Kommersant, acesta investiga o serie de informații potrivit cărora Rusia plănuia să vândă arme către Siria și Iran.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Fri
10
Sat
10
Sun
10
Mon
6
Tue
4

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău