Un număr-record de cetățeni s-au înregistrat să voteze peste hotare, ADEPT

  • 07 Iulie 2021 14:28
Un număr-record de cetățeni s-au înregistrat să voteze peste hotare, ADEPT

Un număr-record de cetățeni moldoveni s-au înregistrat în prealabil să voteze la 11 iulie în străinătate. E vorba de mai bine de 303 mii de persoane, cu 40 de mii mai multe față de alegerile prezidențiale din 2020. Date în acest sens au fost prezentate de Elena Prohnițchi, manager de program la Asociația pentru Democrație Participativă ADEP), la o conferință de presă la IPN.

În Portugalia s-au înregistrat cu 142 la sută mai mulți cetățeni moldoveni, care vor vota la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, față de ultimele alegeri prezidențiale. În Germania – cu 120 la sută mai mulți, în Spania – cu 87 la sută mai mulți, în Italia – cu 81 la sută mai mulți, iar în Franța – cu 78 la sută mai mulți cetățeni moldoveni s-au înregistrat ca să voteze peste hotare la anticipate.

 
Pe site-ul alegeri.md cetățenii pot vedea și adresele celor 150 de secții de votare pentru cetățenii din diasporă, iar aceste date pot fi accesate inclusiv și de pe telefonul mobil. Ca să găsească mai ușor adresele secțiilor de votare de peste hotare, cetățenii vor trebuie să acceseze harta Google, a specificat Elena Prohnițchi.

Experta a menționat că a fost o provocare să verifice adresele secțiilor de votare din străinătate, toate acestea fiind verificate în mod minuțios de echipa ADEPT. Informația va fi actualizată, iar la 11 iulie vor fi plasate și date privind prezența la vot și rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare anticipate.

Igor Boțan, directorul executiv al ADEP, a spus că alegătorii se pot înregistra ca să voteze peste hotare pe tot parcursul anului, cu excepția ultimelor 45 de zile înainte de data scrutinului. În cazul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, înregistrarea prealabilă s-a desfășurat până pe 26 mai  inclusiv. Procedura depunerii cererilor – online sau în formă scrisă – pentru înregistrarea prealabilă în 2021 nu a fost modificată.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău