Un nou vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea reduce riscul de deces la jumătate
-
13 Septembrie 2023 19:22
O companie franceză de biotehnologie susține că vaccinul său împotriva cancerului a fost eficient în scăderea riscului de deces cu 41%. Vaccinul Tedopi de la Ose Immunotherapeutics s-a dovedit a fi eficient în reducerea ratei mortalității în anumite tipuri de cancer pulmonar, a declarat luni compania într-un comunicat, citat de Euronews.
Cancerul pulmonar este principala cauză a deceselor cauzate de cancer în Europa și SUA, scrie G4Media.
Rezultatele unui studiu clinic de fază 3 pentru a evalua beneficiile terapeutice ale vaccinului – ultimul pas înainte ca un medicament să poată fi comercializat – au fost publicate în jurnalul Annals of Oncology.
Vaccinul a fost administrat pacienților cu cancer pulmonar fără celule mici (NSCLC sau adenocarcinom), cel mai frecvent tip de cancer pulmonar și unul care este „de obicei mai puțin sensibil la chimioterapie și radioterapie”, potrivit Institutului Cancerului din SUA.
Scăderea cu 41% a riscului de deces
Pacienții care au primit Tedopi au prezentat o rată de supraviețuire semnificativ mai mare și o calitate mai bună a vieții decât cei care au primit chimioterapie.
„S-a observat o reducere semnificativă cu 41% a riscului de deces, asociată cu un scor de toleranță îmbunătățit și menținerea calității vieții”, a declarat profesorul Benjamin Besse de la Institutul Gustave Roussy, autorul principal al studiului, într-o declarație.
Vaccinul Ose Immunotherapeutics a fost folosit în acest studiu ca tratament de linia a treia, ceea ce înseamnă că pacienții primiseră deja alte două terapii.
„Este justificată în mod clar o evaluare ulterioară într-o a doua linie de tratament a NSCLC avansat și metastatic, pentru a face posibil acest vaccin împotriva cancerului disponibil pacienților greu de tratat în eșec și cu nevoi medicale mari”, a adăugat Besse.
Se administrează inițial la fiecare trei săptămâni, apoi la fiecare opt săptămâni timp de un an, iar apoi la fiecare 12 săptămâni.
Nicolas Poirier, CEO-ul companiei, a declarat că rezultatele recente ale diferitelor studii „au evidențiat promisiunea acestei noi clase terapeutice de vaccinuri”.
Progrese în imunoterapie
Tedopi este un vaccin terapeutic împotriva cancerului, nu o măsură preventivă.
Vaccinurile terapeutice împotriva cancerului urmăresc să antreneze sistemul imunitar să recunoască și să distrugă în mod specific celulele tumorale. Cu alte cuvinte, ei folosesc propriul sistem de apărare al pacientului pentru a lupta împotriva cancerului.
Domeniul imunoterapiei a făcut progrese considerabile începând cu anii 2010 și a beneficiat de cercetări în timpul pandemiei, care „a accelerat producția de vaccinuri, în special vaccinuri ARNm”, potrivit Cancer Research UK.
Mai multe tratamente imunoterapeutice au fost aprobate de atunci, iar cercetările sunt încă în desfășurare.
La începutul acestui an, guvernul Marii Britanii a semnat un acord cu BioNTech pentru a începe studiile de vaccin împotriva cancerului, tratând până la 10.000 de pacienți până în 2030.
Potrivit Market Future Insight, piața globală a vaccinurilor împotriva cancerului este de așteptat să aibă o valoare de 22 de miliarde de euro în 2033, în ciuda costurilor costisitoare ale tratamentelor.
Valoarea acțiunilor Ose Immunotherapeutics a crescut cu 60% la Bursa de la Paris în ziua următoare anunțării rezultatelor studiului.