Un nou serviciu a fost creat în cadrul Ministerului Muncii pentru a reangaja asistenții personali din Chișinău care au fost concediați

  • 20 Martie 16:54
Un nou serviciu a fost creat în cadrul Ministerului Muncii pentru a reangaja asistenții personali din Chișinău care au fost concediați

Începând cu luna mai, toți asistenții personali demiși de către municipalitatea Chișinău vor fi angajați de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale în cadrul unui nou serviciu. Este vorba despre Serviciul de asistență personală care va fi creat pe lângă MMPS. Declarații în acest sens a făcut ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Potrivit ministrului, crearea serviciului este o soluție la „criza provocată de incompetența și indiferența municipalității”. „Constatăm că primarul Ceban a demis aproximativ 650 de asistenți personali și într-un mod abuziv a redus norma de salarizare, a redus propriu-zis salariul pentru 550 de asistenți personali din municipiul Chișinău. vorbim de aproximativ 1200 de asistenți personali, pentru care drepturile de bază au fost încălcate în mod brutal”, susține Alexei Buzu.

Ministrul a precizat că, începând cu ziua de ieri, au fost executate plăți compensatorii pentru 1200 de asistenții personali din Chișinău. Astfel, aceștia urmează să ridice în două săptămâni plăți unice în mărime de 5 mii de lei. Plăți similare vor fi acordate și în luna aprilie, iar din mai aceștia vor fi angajați. „În continuare vom insista ca dreptatea pentru aceste persoane să fie realizată. Ne vom adresa în instanța de judecată și în toate instanțele competente să clarifice acest lucru, pentru că ceea ce a făcut primarul Ceban este un precedent extrem de periculos și injust față de cele mai vulnerabile persoane”, a spus ministrul protecției sociale.

În context, Primăria Chișinău a emis o reacție în care menționează că declarațiile și acțiunile celor de la guvernarea PAS se limitează la tot ce ține de municipiul Chișinău și Primăria Chișinău. „Guvernul cauzează probleme grave la Chișinău, după care face politică și declară că rezolvă aceste probleme, inclusiv este situația asistenților personali, când au tăiat finanțarea pentru acești angajați anume din municipiul Chișinău. De acest lucru și-au dat seama și asistenții personali care erau manipulați că primăria ar fi vinovată, iar când au înțeles că a fost jocul politic al guvernării, oamenii le cer socoteală, iar ei, chipurile, rezolvă problema dând indicații tot Primăriei Chișinău și tot din bugetul municipal”, precizează municipalitatea.

Potrivit Primăriei capitalei, este de datoria Guvernului să asigure toți cetățenii țării în mod egal. „Or, aducem aminte că doar Chișinău și UTA Găgăuzia au fost discriminați de Guvern și au fost tăiate acele finanțări în programul „Restart” pentru asistenții personali. Guvernul este direct responsabil de acest lucru. Oamenii așteaptă rezultate, nu declarații politice de pe ecranele televizoarelor”, se arată în declarația emisă.

Sute de asistenți personali din Chișinău, în special de vârstă pensionară, au fost concediați, iar celor care au rămas li s-au tăiat lefurile în jumătate după ce autoritatea municipală a anunțat că nu mai are bani ca să îi plătească și nu va angaja noi asistenți personali care au depus cereri. Primăria a acuzat puterea centrală că nu a inclus municipiul Chișinău în reforma asistenței sociale „Restart”, prin care, de la 1 ianuarie 2024, serviciul „Asistența personală” este finanțat de la bugetul de stat, iar asistenții personali trec în subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale.  Autoritățile centrale au invocat, la rândul lor, că municipiul Chișinău și unitatea administrativ-teritorială Găgăuzia, care de asemenea nu a fost inclusă în program, au suficiente posibilități ca să finanțeze salariile asistenților personali din propriile venituri, dar și din transferurile cu destinație specială de la bugetul de stat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,06 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Sun
26
Mon
27
Arhivă Radio Chișinău